Verdubbeling ontslagaanvragen vlak voor begin nieuwe Wet werk en zekerheid

Het aantal ontslagaanvragen bij het UWV is afgelopen week verdubbeld tot 1.450. Dat bevestigt de uitkeringsinstantie na berichtgeving in de Volkskrant vanochtend. Het UWV “sluit niet uit” dat er een verband is met de nieuwe Wet werk en zekerheid, die vandaag is ingegaan.

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam.
Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het aantal ontslagaanvragen bij het UWV is afgelopen week verdubbeld tot 1.450. Dat bevestigt de uitkeringsinstantie na berichtgeving in de Volkskrant vanochtend. Het UWV “sluit niet uit” dat er een verband is met de nieuwe Wet werk en zekerheid, die vandaag is ingegaan.

Vanaf 1 juli is ontslag via het UWV voor werkgevers niet meer gratis. Iedereen die ergens langer dan twee jaar heeft gewerkt, ook bijvoorbeeld uitzendkrachten, heeft recht op een ‘transitievergoeding’. Deze vergoeding, bedoeld voor scholing of om ander werk te vinden, bedraagt eenderde tot een half maandsalaris per dienstjaar en kan oplopen tot 75.000 euro.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen loopt vanaf vandaag alleen nog via het UWV en niet meer via de kantonrechter. Gemiddeld zijn er circa 800 ontslagaanvragen per week, volgens de woordvoerder. Het aantal aanvragen heeft een “grillig verloop” en laat vaker pieken zien. “De trend is dalend wegens het economisch herstel”, aldus het UWV.

Ook de Amsterdamse rechtbank meldt desgevraagd een opmerkelijke stijging van het aantal ontslagaanvragen bij de kantonrechter. Tot met mei waren er zo’n 65 aanvragen van werkgevers per maand, in juni waren er tot afgelopen vrijdag 85 aanvragen en deze week zijn nog eens 70 aanvragen binnengekomen, volgens een woordvoerder. “Advocaten belden ons of ze gisteren tot twaalf uur ’s nachts aanvragen konden indienen”, zegt hij. “Ook hebben we veel aanvragen tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst gekregen voor werknemers die al eerder op staande voet waren ontslagen.”

    • Eppo König