Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Milieuwinst Vodafone is vooral symbolisch

Volgens de milieuwinst- en verliesrekening zou Vodafone bijna twee keer zoveel milieuwinst (37 miljoen euro) maken, dan milieuschade (20 miljoen euro) veroorzaken. Vodafone’s duurzaamheidsmanager Martin de Jong geeft in de Volkskrant toe dat de berekening lastig is.

De directe schade bedraagt 1,9 miljoen euro. Dat zijn apparatuur, kantoorpanden en reizen van medewerkers. De overige 19,1 miljoen euro is indirecte schade: de productie van mobieltjes bijvoorbeeld.

De baten zijn nog veel indirecter. Voor die berekening gebruikt Vodafone activiteiten waarvoor een mobiele telefoon gebruikt wordt. Vanuit huis werken bijvoorbeeld: dat scheelt 226 duizend ton broeikasgas per jaar aan woon-werkverkeer. Maar, schrijft de Volkskrant, thuis gaan wel de lampen en de verwarming aan.

Vodafone neemt in de winstberekening ook innovaties mee waarbij veel andere bedrijven betrokken zijn. Een voorbeeld zijn de lantarenpalen die zelf besluiten wanneer Rijkswaterstaat het licht moet aandoen.

De conclusie is wellicht dat deze winst- en verliesrekening vooral een symbolische waarde heeft, zegt De Jong.

Het laat vooral ook zien dat informatietechnologie een enorme bijdrage kan leveren aan milieuwinst.

Vliegtuigraampjes binnenkort van glas

De plastic binnenramen en spiegels in vliegtuigen behoren binnenkort tot het verleden. Er komt steeds meer glas voor in de plaats. Het Nederlandse bedrijf Aviation Glass & Technology heeft als eerste van luchtvaartautoriteit EASA het certificaat gekregen dat nodig is om die vervanging te mogen uitvoeren. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Volgens CEO John Rietveldt is het bedrijf in gesprek met ‘alle vliegtuigfabrikanten’. Er zijn al drie contracten getekend. Een aantal zakenvliegtuigen heeft al ramen van glas, en volgend jaar juli volgen passagiersvliegtuigen.

Het FD schrijft dat met de ontwikkeling van de glazen ramen een investering van 6 miljoen euro gemoeid is. De helft daarvan is gaan zitten in de machines om het dunne glas te produceren. Dat mag namelijk niet meer wegen dan de huidige, plastic ramen. De andere helft van de investering was nodig voor de certificering.

Wolter Kluwer neemt Amerikaanse collega over

Wolter Kluwer neemt het Amerikaanse bedrijf SureTax over. Dat is een leverancier van belastingsoftware. Zowel De Telegraaf als RTL Z berichten over de overname. Het Nederlandse Wolter Kluwer geeft onder meer juridische handboeken uit.

SureTax bestaat sinds 2011, heeft zeven medewerkers en meer dan honderd klanten. Volgens De Telegraaf werkt het bedrijf al sinds 2012 samen met Wolter Kluwer. Hoeveel de overname gekost heeft, is niet bekend gemaakt.

    • Eefje Rammeloo