Dertig jaar cel in hoger beroep voor moord op echtpaar uit Aduard

De 42-jarige Sjef R. is in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor het doden van een ouder echtpaar uit het Groningse Aduard. Het hof legde R. een hogere straf op dan de rechtbank, die hem eerder tot 25 jaar cel veroordeelde.

De bewuste boot wordt uit het water gehaald.
De bewuste boot wordt uit het water gehaald. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De 42-jarige Sjef R. is in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor het doden van een ouder echtpaar uit het Groningse Aduard, meldt persbureau ANP. Het hof legde R. een hogere straf op dan de rechtbank, die hem eerder tot 25 jaar cel veroordeelde.

De man (70) en vrouw (68) werden in 2013 in het Hoendiep in Groningen aangetroffen. Zij hadden hun plezierjacht al een tijdje te koop staan toen de toen R. zich als koper aanmeldde.

Een paar kilometer van de ligplaats werd de boot gevonden. Op het dek trof de politie bloedvlekken aan en een dag later werden de lichamen van het echtpaar in het water ontdekt. Twee dagen later werd de Rotterdammer aangehouden terwijl hij bebloede kleding droeg. Hij gaf toe op de boot geweest te zijn, maar ontkende daar het echtpaar gezien te hebben.

Uit telefoongegevens bleek echter dat de man twee keer met het stel had gebeld. Daarnaast werden ook zijn voetsporen in het bloed gevonden en trof de politie DNA van de verdachte aan op het touw waarmee de boot aan de wal was vastgeknoopt.

‘Gruwelijk’

Het hof oordeelde dat het echtpaar op “gruwelijke” wijze om het leven is gebracht en dat R. zich ten koste van een ander alleen maar heeft laten leiden door “eigen financieel gewin”. Daarom is volgens het hof dertig jaar cel op zijn plaats.

    • Frank Huiskamp