Tientallen Egyptische soldaten gedood bij simultane aanvallen Sinaï

Ambulances bij het ziekenhuis in de Sinaï Foto EPA

Bij simultane aanvallen vanmorgen in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï zijn zeker 64 Egyptische soldaten omgekomen. Zes controleposten werden tegelijkertijd aangevallen. Dat schrijft persbureau AP, dat met Egyptische functionarissen sprak. Persbureau Reuters spreekt van meer dan honderd doden. De gevechten tussen het leger en islamitische strijders zouden nog steeds gaande zijn.

Een apache-gevechtshelikopter heeft een legervoertuig kapot geschoten dat de islamitische strijders hadden buitgemaakt en mee wegreden. Ook Egyptische F-16’s voerden aanvallen uit. Vanmiddag waren er twee grote explosies te horen in Rafah, dat grenst aan de Gazastrook. Of het aanslagen waren is nog onbekend. Het gaat om de dodelijkste strijd sinds de oorlog die Egypte in 1973 met Israël voerde.

Bronnen bij de veiligheidsdiensten lieten AP weten dat bij de gevechten zo’n negentig strijders zijn gedood. Ook zouden vier burgers om het leven zijn gekomen.

Waarschijnlijk is Wilayat Sina (de Sinaï-provincie van IS), een groep die aan IS is gelieerd, verantwoordelijk voor de aanvallen. Zij voeren sinds de militaire coup van 3 juli 2013 aanvallen uit op de politie en leger in de Sinaï en hebben daar hun bolwerk zitten. Maandag werd de Egyptische openbaar aanklager Hisham Barakat gedood bij een bomaanslag.

Enkele uren na de aanslag heeft Wilayat Sina in een statement de ‘gezegende invasie’ opgeëist. De IS-alliantie meldt dat het vijftien militaire doelen heeft aangevallen.

Twitter avatar evanchill Evan Hill ISIS accounts are claiming credit for attacks on more than 15 army positions in North #Sinai. http://t.co/8A6t6MS8dQ

Tegenstrijdige berichten dodenaantal

Een woordvoerder van het Egyptische leger liet vanmorgen via een statement op Facebook weten dat 70 militanten vijf controleposten hebben aangevallen waarbij tien soldaten zijn omkwamen en het leger 22 soldaten heeft gedood. Onder meer de Arabische variant van Skynews en de Egyptische privaatkrant Youm7 spreken van zeker zestig dode soldaten. Ook verschijnen berichten van grote explosies in de stad Sheikh Zuweid. In onderstaande video is de vermeende autobom te zien.

De aanvallen vonden plaats in de Sheikh Zuweid provincie. Een gebied waar Wilayat Sina vaker aanvallen uitvoert. Ooggetuigen melden aan staatskrant Al-Ahram dat de stroom in Zeikh Zuweid is uitgevallen en burgers zich schuil houden vanwege aanhoudende gevechten. Ook zouden ambulances de gewonden moeilijk kunnen bereiken uit angst voor bommen langs de weg.

Oproep voor aanslagen op rechterlijke macht

Enkele dagen geleden bracht Wilayat Sina in Egypte een video uit waarin werd opgeroepen tot aanslagen op de rechterlijke macht vanwege het ophangen van zes IS-strijders. Die groepering, voorheen Ansar Beit Al-Maqdis, is actief op het Sinaï schiereiland en pleegt daar in het noorden gerichte aanslagen op politionele en militaire doelen. Honderden agenten en militairen zijn daardoor omgekomen.

Aantal aanslagen gestegen

Barakat was het eerste kopstuk van het regime dat is gedood na de coup. Hoewel president Sisi de Egyptenaren veiligheid en stabiliteit beloofde, is het geweld in het land alleen maar toegenomen. Twee maanden geleden stond de teller van het aantal aanslagen sinds zijn machtsgreep volgens denktank Carnegie Endowment for International Peace op zeker 700, tegenover 90 in een even lange periode voor de coup van Sisi.

Gisteren nog kwamen drie mensen om het leven bij een bom in een voorstad van Kairo en werd een agent die stond te posten bij een museum doodgeschoten. En vandaag ontplofte twee geïmproviseerde bommen in de stad Fayoum, even ten zuiden van Kairo. Daarbij raakte één iemand licht gewond en werd een gebouwd door de explosie beschadigd. Bij een aanval in de Egyptische wijk Helwan op een controlepost werd vandaag een agent doodgeschoten en raakte een andere gewond.

De gevechten zijn volgens verschillende berichten nog gaande en dit bericht wordt bijgewerkt.

    • Casper van der Veen
    • Joost Scheffers