Danny Blind volgt opgestapte Hiddink op als bondscoach

Danny Blind (links) samen met bondscoach Guus Hiddink.
Danny Blind (links) samen met bondscoach Guus Hiddink. Foto ANP / Jerry Lampen

Danny Blind volgt Guus Hiddink nu al op als de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. De 53-jarige oud-voetballer zou aanvankelijk het stokje pas overnemen na het Europees kampioenschap van volgend jaar, maar nu Hiddink is opgestapt wordt hij vroegtijdig gepromoveerd. Dat meldt voetbalbond KNVB zojuist via Twitter.

Twitter avatar KNVB KNVB Danny Blind is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. http://t.co/WEuPYe2k9t

Blind was al de secondant achter Hiddink sinds die in 2014 werd benoemd. Het plan was dat de vroegere technisch directeur van Ajax twee jaar lang als assistent-trainer ervaring zou opdoen tot het EK van 2016. Na dat toernooi zou de 68-jarige Hiddink dan met pensioen gaan, waarna Blind gepromoveerd werd tot bondscoach.

Door het vertrek van Hiddink liep dat plan echter in het honderd. De huidige bondscoach kreeg de afgelopen maanden meermaals kritiek vanwege de zwakke prestaties van het Nederlands elftal en flirtte zelf al een aantal keren met een vroegtijdig vertrek. Maandag was het zover en kondigde hij zijn aftreden aan.

Vage woorden

Opvallend was toen dat er in de verklaring van de KNVB met geen woord gerept werd over Danny Blind. De bond schreef toen dat “de overige leden van de technische staf” onder contract van de bond blijven, maar dat de KNVB zich “over de invulling van de ontstane vacature” beraadde.

Een woordvoerder van de bond reageerde daar toen op door te zeggen dat dit simpelweg personeelsbeleid is. Er kan niets gemeld worden totdat het definitief is, zei hij. Maar hij wilde ook niet zeggen of de vage teksten betekenden dat er ook nog iemand ánders dan Blind bondscoach kon worden.

    • Joost Pijpker