Cuba en VS herstellen onderlinge betrekkingen

De banden tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn na ruim een halve eeuw formeel hersteld. Een Amerikaanse diplomaat bezorgde vandaag in Havana een brief van president Barack Obama gericht aan het Cubaanse staatshoofd Raúl Castro. Laatstgenoemde bevestigde dat Washington en Havana het eens geworden over het openen van ambassades in beide landen.

Een onderhoud tussen de Amerikaanse president Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Castro Foto EPA / Estudios Revolucion

De banden tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn na ruim een halve eeuw formeel hersteld. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot bevestigden vandaag dat Washington en Havana het eens geworden over het openen van ambassades in beide landen.

Dat laten persdiensten AFP en Reuters weten. De diplomaat Jeffrey DeLaurentis overhandigde vandaag een brief aan de Cubaanse interim-minister van Buitenlandse Zaken Marcelino Medina. Het Cubaanse ministerie liet weten dat in de brief staat dat de landen op 20 juli diplomatieke posten openen.

Obama noemde het besluit “een historische stap” en benadrukte dat er nog “grote verschillen bestaan” tussen de VS en Cuba, bijvoorbeeld over de vrijheid van meningsuiting. Hij zei dat het aanhalen van de banden de democratie en mensenrechten in Cuba zullen bevorderen. Obama riep het Congres op het embargo tegen Cuba op te heffen.

Een halve eeuw Koude Oorlog

In 1961 werden de betrekkingen tussen het communistische Cuba en de VS verbroken. Een jaar later kwam het bijna tot een nucleaire oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie vanwege raketten die het Kremlin op Cuba had gestationeerd.

Decennialang gold een embargo en probeerde Washington het regime van Fidel Castro te isoleren en omver te werpen. De afgelopen anderhalf jaar werden in het diepste geheim onder leiding van Canada en paus Franciscus gesprekken gevoerd, die uiteindelijk resulteerden in het herstellen van de onderlinge banden.

De eerste keer dat Obama en Castro elkaar de hand schudden was bij de herdenkingsbijeenkomst van Nelson Mandela vorig jaar. Toen was nog niet bekend dat in het geheim onderhandelingen plaatsvonden. In mei haalde Washington Havana van de lijst van landen die terrorisme steunen.

    • Casper van der Veen