‘Bemanning neergestorte toestel Taipei zette werkende motor uit’

Het wrak van het toestel van TransAsia. Foto Reuters/ Pichi Chuang

De bemanning van het toestel van TransAsia dat in februari in de Taiwanese hoofdstad Taipei neerstortte, had de werkende motor uitgezet nadat de andere was uitgevallen. Dat heeft een bron met kennis van het onderzoek naar de oorzaak van het dodelijke ongeluk tegen persbureau Reuters gezegd. 43 mensen kwamen om het leven bij de ramp.

Uit het nieuwe rapport over de crash, dat pas officieel morgen openbaargemaakt wordt, blijkt dat het toestel neerstortte kort nadat de nog werkende motor werd uitgezet. Onduidelijk is waarom de tweede motor is uitgezet, maar waarschijnlijk is er sprake geweest van een menselijke fout. Opmerkelijk, volgens de bron van Reuters, aangezien er liefst drie piloten in de cockpit waren ten tijde van het ongeluk. Het was al eerder bekend dat beide motoren van het toestel waren uitgevallen.

Vijftien mensen overleefden ramp

Aan boord van het vliegtuig, dat in de lucht kan blijven met slechts één werkende motor, zaten in februari 58 mensen. Kort na het opstijgen stortte het toestel neer in een rivier in Taipei, nadat het daarvoor rakelings flatgebouwen had ontweken en een brug een daarop rijdende taxi had geraakt met een van de vleugels.

Er verschenen kort na de ramp beelden van het vliegtuig terwijl het neerstortte in de rivier:

    • Frank Huiskamp