Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Amsterdam gaat samenwerking met Tel Aviv en Ramallah verder onderzoeken

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Er komt een uitgebreider onderzoek naar een samenwerking tussen Amsterdam en Israël en Ramallah. De Amsterdamse gemeenteraad stemde zojuist met dit aangepaste voorstel van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) in.

De SP (lid van het college met D66 en VVD), GroenLinks en de Partij van de Ouderen stemden tegen. De SP lijkt een samenwerking met twee steden in een conflictgebied “zeer onverstandig”.

Over de voorgenomen stedenband tussen Amsterdam, Tel Aviv en Ramallah ontstond veel commotie. Ook vandaag stond een aantal demonstranten, zowel van pro-Israëlische als pro-Palestijnse zijde, voor het stadhuis. Gevoelig lag het voornemen voor een stedenband ook in de politiek. De raad keerde zich ertegen, bleek tijdens een vergadering een paar weken geleden. Inclusief de PvdA, de partij van Van der Laan.

Daarop veranderde hij het voorstel (pdf). Het onderzoek naar een eventuele samenwerking wordt verlengd. De burgemeester gaat in september naar Tel Aviv en Ramallah, om burgemeesters, maatschappelijke organisaties en burgers te spreken. Dan wordt besloten of er een formele samenwerking komt, zoals in het geval van een stedenband.

Van der Laan zei vandaag:

“Iedereen zegt: er is een conflict in de stad dat hierdoor extra gewicht krijgt. Daar hebben ze gelijk in, maar het conflict is allang in de stad. Als wij dit goed doen, kan dat helpen de dialoog tussen Tel Aviv en Ramallah te bevorderen, en ook de dialoog hier. Ik heb niet veel pretenties, maar ook een druppel op een gloeiende plaat kan wat waard zijn.”

Burgemeesters ook op werkbezoek in Amsterdam

De burgemeesters van Ramallah en Tel Aviv worden ook (gelijktijdig) uitgenodigd voor een werkbezoek in Amsterdam. Een motie daartoe van D66, CDA en PvdA is aangenomen. Tevens werd besloten dat alle stedenbanden worden geëvalueerd en de kosten en baten op een rij worden gezet (een motie van de Partij voor de Dieren). Ook wil Amsterdam kijken of het de contacten tussen bewoners en organisaties van Tel Aviv en Ramallah kan bevorderen.

Lees ook: ‘We kunnen ook daten met Tel Aviv, we hoeven niet te trouwen’, een interview met de Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman

Ook zware delegatie naar Istanbul

Van der Laan zegde tevens toe volgend jaar met een zware delegatie naar de gaypride in Istanbul af te reizen. De politie greep daar dit weekend hardhandig in: er werden traansgas, rubberkogels en waterkanonnen ingezet. Amsterdam heeft een stedenband met Istanbul.

Lees ook: ‘We kunnen ook daten met Tel Aviv, we hoeven niet te trouwen’, een interview met Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam.