Dodental opgelopen, 45 lichamen crash Medan geïdentificeerd

Foto Reuters / Irsan Mulyadi / Antara Foto ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN INDONESIA.

Van de ongeveer 140 mensen die gisteren omkwamen nadat een militair transportvliegtuig neerstortte in de stad Medan, op het Indonesische eiland Sumatra, zijn er nu 45 geïdentificieerd. Onder hen zijn 30 medewerkers van de luchtmacht, zes militairen en negen burgers, heeft een woordvoerder van de politie in Medan gezegd tegen persbureau AFP.

Het dodental van de crash stond gisteren nog op 113, maar is naar boven bijgesteld. Volgens de nieuwszender TVOne zijn nu 141 lijkzakken naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. De meeste lichamen zijn intact.

Zwarte rook

De Indonesische president Joko Widodo beloofde onderzoek te laten doen naar de verouderde vloot van de luchtmacht en zegde toe een moderniseringsslag te maken, meldt persbureau Reuters. Het militaire transportvliegtuig is verongelukt, een C-130B Hercules, werd een halve eeuw geleden in gebruik genomen.

Volgens Indonesische media had de piloot in de gaten dat er problemen waren en wilde hij terugkeren naar de basis. Verhalen van ooggetuigen ondersteunen dat verhaal. “Het toestel kwam een aantal keren heel laag overgevlogen”, vertelt een receptioniste van een hotel in de buurt van de rampplek, tegen persbureau Reuters.

“Er kwam vuur en zwarte rook uit. De derde keer dat het langskwam, stortte het neer op het dak van het hotel en explodeerde meteen.”

    • Laura Klompenhouwer