Start-up van de week

Zo ga je op vakantie met de camper van iemand anders

foto ANP

Elke week belicht NRC Q een startup met potentie. Deze week: caravans en campers (ver)huren in de vakantie.

Bedrijf: Camptoo
Oprichter: Martijn Peeters (32)
Medewerkers: 4

Als we iets goed kunnen als Nederlanders, is het wel kamperen. Startup Camptoo is een deelplatform voor campers en caravans.

Hoe werkt het dan?
‘Het is de airbnb van…’ is een cliché in startupwereld, maar voor deze startup is het toch echt de meest adequate omschrijving. Je verhuurt als particulier je camper of caravan aan een andere particulier. Alles wat je moet doen is foto’s maken, omschrijving plaatsen, gratis posten en wachten totdat iemand hem wil huren. Je bepaalt zelf als verhuurder de prijs, de verhuurperiode en de voorwaarden. Als huurder hoef je alleen schoon beddengoed mee te nemen.

Wat is het verdienmodel?
De site ontvangt als bemiddelingskosten 7,50 euro per dag voor een caravan, en 13 euro per dag voor een camper. Je hoeft geen inschrijfgeld te betalen.

Bestaat dit al?
De site Goboony doet iets heel vergelijkbaars, en ook caravandelen.nl is hetzelfde idee. En natuurlijk kun je ook gewoon op de reguliere manier campers huren. Tenten doet de startup niet, want dat is zoveel gedoe (natte tenten inleveren, stokken die kwijt zijn).

Hoeveel kost het ongeveer?
De goedkoopste caravan is 20 euro per dag in het laagseizoen. Een camper heb je voor rond de 70 euro. Sinds januari staan er 85 caravans en campers op de site, en tot nu toe is er meer vraag dan aanbod.

Hoe zit het met verzekeren?
Je bent volledig verzekerd als je hem verhuurt. De huurder heeft een eigen risico (bij camper is dat 1.000 euro) en daarna is het verzekeringswerk. Ze hebben een deal met een verzekeraar, die ook ervoor zorgt dat de camper terug naar Nederland komt als-ie in de prak wordt gereden.