Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Ze is live gewoon beter

Voor een zangeres met een niets-aan-de-hand-stem maakt Ester Rada het de luisteraar nog knap ingewikkeld op haar titelloze debuutalbum. Invloeden en stijlen buitelen over elkaar heen, maar vinden lang niet altijd een stevige ondergrond. Rada en haar producers hebben goed naar Amy Winehouse geluisterd en naar de batterij Britse soulzangeressen die volgden. Steeds als de ergernis over haar iets te vlakke stem opborrelt, weet ze die weg te zingen met haar eigen geluid. Rada is Israëlische van Ethiopische komaf. De beste momenten op het album voltrekken zich wanneer ze de mystieke ethio-jazz laat samenvallen met retro-soul. De blazers op ‘Life Happens’ brengen bijvoorbeeld het soulstramien prettig uit balans, de pompende toetsen en haar zang geven structuur. Deze lente liet Rada op Music Meeting horen dat haar eigenzinnigheid live beter tot zijn recht komt dan op plaat. Op North Sea Jazz mag ze zich volgende maand nogmaals bewijzen voor het Nederlandse publiek.