Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Vannacht is de deadline. Wat gebeurt er dan?

Griekenland moet vandaag 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds. Tenzij er op het allerlaatste moment een truc wordt gevonden, zal Griekenland de deadline missen. Gisteren zei een regeringswoordvoerder dat het geld niet wordt overgemaakt. Griekenland komt dan, als enige westerse economie, in een dubieus rijtje van IMF-wanbetalers terecht: ook landen als Soedan en Zimbabwe voldeden niet aan verplichtingen bij het fonds in Washington.

Morgen is niet meteen sprake van een officieel default (het in gebreke zijn bij het IMF), omdat het IMF-bestuur zich eerst over de ontstane situatie moet buigen. In principe heeft IMF-voorzitter Christine Lagarde 30 dagen om het bestuur op de hoogte te stellen, maar onlangs zei Lagarde dat ze Griekenland niet die extra tijd wil gunnen. Griekenland is bij een default niet meteen ‘failliet’; landen kunnen niet failliet gaan. Maar een default maakt de situatie wel erger. Voor Griekenland, omdat de Europese Centrale Bank in dit geval haar noodsteun aan Griekse banken mogelijk nog verder moet gaan beperken. En ook voor het IMF, omdat de lidstaten van het IMF het fonds contributie betalen in de verwachting dat al het geld altijd terugkomt.

Veel problematischer is het als Griekenland in juli en augustus ook niet kan voldoen aan twee grotere terugbetalingen aan de ECB. In juli gaat het om 3,5 miljard euro en in augustus om 3,2 miljard. ECB-president Draghi heeft gezegd dat de Grieken dit geld „volledig en op tijd” moeten overmaken. Maar het geld in Athene is op. Als Griekenland in gebreke raakt bij de ECB, kan de centrale bank waarschijnlijk niet anders dan de noodsteun aan Griekse banken staken. En dan vallen die banken om. De chaos kan dan compleet worden. En een Grexit onvermijdelijk.