Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Van Rijn heeft meer tijd nodig voor herstelplan pgb’s’

Het herstellen van de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten duurt langer dan eerst gedacht. Staatssecretaris Van Rijn schrijft volgens de NOS vandaag aan de Tweede Kamer dat de nieuwe deadline voor de “stabilisatie” van het systeem op 1 januari ligt.

Foto: ANP / Bas Czerwinski

Het herstellen van de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) duurt langer dan eerst gedacht. Staatssecretaris Van Rijn schrijft volgens de NOS vandaag aan de Tweede Kamer dat de nieuwe deadline voor de “stabilisatie” van het systeem op 1 januari ligt.

Van Rijn had eerder beloofd dat het systeem na de zomer al op orde zou komen, terwijl de Kamer eerder al een deadline van 15 mei had gegeven. De NOS citeert uit de brief dat het volgens de staatssecretaris nog wachten is op een aantal spelers. Op externe onderzoekers, die moeten beoordelen of de maatregelen die nu genomen zijn wel werken. Op de Sociale Verzekeringsbank, waarlangs de betalingen lopen, die de nieuwe geautomatiseerde verwerking nog moet testen.

En tot slot op de gemeenten. Die hebben nog niet alle pgb-aanvragen opnieuw bekeken, wat wel moet in dit overgangsjaar. Van Rijn wil deze zomer hierover afspraken maken met de gemeenten, zodat op 1 januari wel alles op orde heeft.

Sinds begin dit jaar is het pgb-systeem hervormd. Om fraude te voorkomen worden niet meer de zieken zelf, maar de hulpverleners uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Dat gaat echter heel vaak mis. Hulpverleners krijgen regelmatig te laat of helemaal niet uitbetaald.