Tot drie uur in de nacht rellen in Den Haag na dood Henriquez

Protest in Den Haag nadat de Arubaan Mitch Henriquez na een aanhouding van de politie overleed
Protest in Den Haag nadat de Arubaan Mitch Henriquez na een aanhouding van de politie overleed Foto ANP/ Arie Kievit

Tot diep in de nacht gooiden relschoppers in de Haagse Schilderswijk ruiten in, ze vernielden bushokjes en bekogelden politie en brandweer met stenen, vuurwerk en andere voorwerpen. Aanleiding was de dood van de Arubaan Mitch Henriquez die na zijn arrestatie overleed.

Ongeveer vijfhonderd betogers protesteerden om half negen ‘s avonds bij het politiebureau aan de Heemstraat in de Schilderswijk. Deze betoging begon rustig maar liep om kwart over negen uit de hand. Agenten werden belaagd waarop de Mobiele Eenheid ingreep. Een agente en haar paard raakten gewond, zo meldt Omroep West. Of er meer gewonden zijn is niet bekend.

‘Oproep op Facebook om te rellen’

Tijdens de demonstratie bij het politiebureau droegen betogers t-shirts met daarop onder meer ‘stop politiegeweld’ en ‘onbetrouwbaar ministerie’ en riepen leuzen als “politie, moordenaars!”. Nadat de ME ingreep werd de sfeer steeds grimmiger. De NOS meldt dat ook een luxe kledingwinkel werd geplunderd.

Een aantal bewoners van de Schilderwijk laten aan ANP weten dat een hoop mensen naar de wijk waren gekomen om te rellen. Er zou een oproep op Facebook zijn geweest.

“Ze zijn gewoon komen rellen. Ik ben blij dat mijn auto nog heel is.”

De schade is aanzienlijk, veel ruiten sneuvelden en auto’s raakten beschadigd. Hoeveel mensen er zijn aangehouden is nog niet bekend.

Familie Henriquez neemt afstand van rellen

Burgemeester Jozias van Aartsen keurt het geweld in de stad af. Hij snapt de boosheid en frustratie, maar noemt dit geweld niet de oplossing.

“De politie kwam in actie toen er agenten werden belaagd en er vernielingen werden aangericht in een wijk waar de bewoners helemaal niets met dit incident te maken hebben.”

Omroep West meldt dat ook de familie van Mitch Henriquez afstand neemt van de rellen.

Onafhankelijk onderzoek naar dood Henriquez

De Arubaan Henriquez werd zaterdagavond op het muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark aangehouden omdat hij een wapen zou hebben. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding, waarna de politie geweld gebruikte. Hij overleed zondag.

In het eerste persbericht van het Openbaar Ministerie was Henriquez onwel geworden op weg naar het ziekenhuis, maar die verklaring moest het OM terugnemen, omdat dit niet langer vaststond. Online verschenen steeds meer beelden van de hardhandige arrestatie waarop was te zien dat er ook al iets met Henriquez aan de hand was voordat hij in de auto werd gezet.

De Rijksrecherche is bezig met een onderzoek naar het optreden van de politie, in een verklaring liet de plaatsvervangend politiechef in Den Haag weten dat “het verdriet en de boosheid en de roep naar een onafhankelijk onderzoek” te begrijpen.