Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Toch opnieuw een dode door ebola in ‘ebolavrij’ Liberia

Liberiaanse vrouwen houden posters omhoog met leuzen waarmee ze vieren dat het land begin mei ebolavrij is verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie.
Liberiaanse vrouwen houden posters omhoog met leuzen waarmee ze vieren dat het land begin mei ebolavrij is verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Hoewel Liberia begin mei officieel ebolavrij werd verklaard, is toch een 17-jarige jongen overleden aan het virus, meldt het Liberiaanse ministerie van Volksgezondheid vandaag. Zijn lichaam is verbrand, schrijft persbureau Reuters.

Liberia is een van de drie West-Afrikaanse landen die het zwaarst zijn getroffen door het virus. De epidemie heerste ruim een jaar in het land (4,3 miljoen inwoners). Volgens officiële cijfers overleden bijna vijfduizend mensen, de economische bedrijvigheid kwam nagenoeg tot stilstand en bijna 4.600 kinderen verloren hun ouders. De voorlaatste ebolapatiënt in Liberia overleed op 28 maart.

Het ontwrichtende effect voor de hele regio is zo groot dat wederopbouw heel wat tijd zal vergen, zegt de Liberiaanse minister Julia Duncan-Cassell in NRC Handelsblad (€):

“Ebola sloeg toe toen Liberia nog volop bezig was met wederopbouw na jarenlange burgeroorlog. Alle vorderingen die we hadden gemaakt, zijn weer tenietgedaan. Ebola legde de zwakheden in ons land bloot, de gezondheidszorg, het onderwijs, de poreusheid van onze grenzen, alles.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn in de week van 14 tot 21 juni twaalf nieuwe gevallen gemeld in Guinee en acht in Sierra Leone. In totaal kostte de epidemie aan 11.207 mensen het leven.

Lees verder: Ebolavrij Liberia kan opnieuw beginnen (€), het hele interview met de Liberiaanse minister Julia Duncan-Cassell.