Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Publicist Micha Kat veroordeeld voor smaadschrift NOS-hoofdredacteur

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws.
Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws. Foto ANP / Jerry Lampen

Wegens het herhaald plegen van smaadschrift aan het adres van de hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag de publicist Micha Kat veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van tien maanden. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechters achten bewezen dat Kat via zijn website klokkenluideronline.nl de hoofdredacteur er herhaaldelijk van heeft beschuldigd “een criminele beschermer van kinderverkrachters” te zijn. Gelauff heeft diverse keren aangifte gedaan tegen Kat.

Kat beschuldigt op zijn website regelmatig vooraanstaande journalisten en politici ervan deel uit te maken van een groot pedofiel complot. Kat, die al maanden in Ierland zit uit angst in Nederland te worden aangehouden, heeft de zitting niet bijgewoond.

‘verstrekkende gevolgen’

De eer en goede naam van Gelauff zijn door de publicaties van Kat aangetast. De rechtbank:

“Publicaties op internet zijn tegenwoordig voor veel mensen makkelijk te vinden en de gevolgen van deze aantijgingen kunnen dan ook verstrekkende gevolgen voor Gelauff hebben. Verdachte heeft zich in de onderhavige zaak in zijn publicaties voornamelijk gericht tegen de persoon van Gelauff. Hij heeft gedurende een lange periode krenkende teksten gebruikt en daarmee structureel en stelselmatig inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van Gelauff.”

De rechtbank neemt ook in overweging dat Kat al eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld.