Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politiegeweld, klassenjustitie? Dit is wat we weten over dood Henriquez

Ongeveer vijfhonderd demonstranten protesteerden gisteravond voor het politiebureau in Den Haag tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez
Ongeveer vijfhonderd demonstranten protesteerden gisteravond voor het politiebureau in Den Haag tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez Foto ANP/ Arie Kievit

In de Haagse Schilderswijk is het inmiddels rustig maar de discussie op social media gaat door. Wantrouwen over de politie, het Openbaar Ministerie en de media overheersen. Waar komt dit vandaan? NRC zet de belangrijkste informatie op een rij.

Wat was de reden voor de arrestatie van Mitch Henriquez?
De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez was voor familiebezoek in Nederland. Hij bezocht afgelopen zaterdag het muziekfestival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Rond kwart voor tien ‘s avonds werd hij aangehouden. De lezing van de politie is dat Henriquez riep dat hij een wapen had en zich hevig verzette tegen de arrestatie waarop meerdere agenten hem in bedwang moesten houden. Het OM liet later weten dat de Henriquez geen wapen op zak had.

Getuigen vertellen een ander verhaal. Henriquez zou wat luidruchtige grapjes hebben gemaakt met zijn vrienden, waarop hij werd gewaarschuwd door de politie en doorliep.

Is hij door politiegeweld om het leven gekomen?
In eerste instantie meldde het OM dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel was geworden, dit bericht werd later teruggenomen omdat videobeelden dit tegenspreken. Zo toont een video van een omstander dat een vijftal agenten op het lichaam van de 42-jarige Arubaan liggen en het lijkt dat ze zijn nek vastklemmen. De politie houdt iedereen op afstand die hem probeert te helpen.

Op de site Justice for Mitch Henriquez schrijft iemand die zegt dat hij erbij was.

“Ze renden op hem af, besprongen hem van achteren. (…) Hij viel op de grond en zeker zes agenten zaten op hem. Een agent met een knuppel bleef slaan op zijn hoofd en benen.”

Uit een andere filmpje blijkt dat Henriquez na zijn aanhouding in het park al bewusteloos lijkt en door agenten in de arrestantenbus moet worden getild.

Volgens de makers van de video’s is de politie verantwoordelijk voor de dood van de Arubaan. Lila, de zus van Mitch Henriquez die aanwezig was in het park laat aan de Arubaanse mediakanaal Mas Notica weten dat het hoofd van haar broer helemaal was opgezwollen.

“De meeste klappen heeft hij op zijn hoofd gehad. Hoe kan het dat iemand in de boeien geslagen wordt, in de de auto wordt gegooid en vervolgens bont en blauw en zonder te ademen aankomt?”

Of buitensporig politiegeweld heeft gezorgd voor het overlijden van Mitch Henriquez wordt onderzocht door de Rijksrecherche. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet sectieonderzoek, het is nog niet bekend wanneer deze resultaten naar buiten komen.

Wat mag een agent doen?
Volgens Jaap Timmer, hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeker naar politiegeweld is het te vroeg om te concluderen dat er veel is mis gegaan tijdens de arrestatie. Zo is het niet uitgesloten dat de man onder invloed was van drugs.

De politie is bevoegd om geweld te gebruiken en het aanhouden van iemand die een wapen zegt te hebben en niet blijft staan als hem dat wordt gevraagd, hoort daarbij. Zo stelt Timmer in een vandaag verschenen artikel van NRC.

Is er sprake van klassenjustitie en racisme?
Woede en onmacht overheersen in Den Haag na de dood van Mitch Henriquez. Op social media wordt verontwaardigd gereageerd dat de media dit verhaal niet (snel genoeg) oppikken. Onder meer door RTL Late Night presentator Humberto Tan, die maandagochtend hierover een tweet verstuurde.

Twitter avatar HumbertoTan Humberto Tan Heel raar: als arrestant in USA overlijdt kort na arrestatie dan is dat TV nieuws in NL, maar als man in NL overlijdt is dat geen TV nieuws.

Na een facebookoproep komen gisteravond ongeveer vijfhonderd demonstranten naar het politiebureau aan de Heemstraat in de Schilderswijk. Ze willen een schorsing van de agenten. Demonstranten dragen shirts met daarop onder meer ‘stop politiegeweld’ en ‘onbetrouwbaar ministerie’ en roepen leuzen als “politie, moordenaars!”. Wantrouwen tegen de politie overheerst.

Wat meespeelt is dat de Haagse politie in 2012 de ongewapende 17-jarige Rishi Chandrikasing neerschoot op station Hollands Spoor. Hij overleed aan zijn verwondingen. Het feit dat de agent werd vrijgesproken van moord en doodslag zette veel kwaad bloed bij allochtone jongeren in Den Haag.

Op initiatief van vrienden van Rishi werd een paar weken later een demonstratie gehouden tegen politiegeweld waarbij enkele demonstranten werden aangehouden voor geweld tegen politie.

Er volgden meer demonstraties in Den Haag over het vermeende ‘institutioneel racisme’ van het Haagse politiekorps. Groene-redacteur Hassan Bahara schreef vorig jaar een intrigerende reconstructie over de belangrijkste initiatiefnemer van deze demonstraties: Actiecomité Herstel van Vertrouwen met oud-gemeenteraadslid Yasmina Haifi als woordvoerder. Door veelvuldig de media op te zoeken werd er door de Nationale Ombudsman Frank van Dooren een onderzoek uitgevoerd naar het gewraakte bureau De Heemstraat met veel andere conclusies dan Haifi graag zag:

“van een ‘diepgewortelde cultuur van minachting naar mensen met een andere achtergrond’, zoals Haifi het formuleert, lijkt geen sprake. Sterker: in de Schilderswijk, waar relatief veel criminaliteit heerst, leidt juist ‘het gedrag van veel jongeren jegens de politie tot escalatie’, aldus de ombudsman”

Waarom liep het uit de hand gisteravond?
De demonstratie van gisteravond was niet opgezet door familie van Henriquez. Via Facebook laat Daniella Semeleer weten dat ze de woede en boosheid begrijpen, maar geweld afkeuren.

“Het is voor ons een grote troost te ervaren hoe iedereen meeleeft …en hoe Mitch Henriquez werd gewaardeerd door familie, vrienden, Arubaanse communiteit.. Nederlanders en getuigen die ons als familie steunen en helpen voor dit tragische gebeuren…We begrijpen de woede, we begrijpen de reacties… al die gevoelens…woede..boosheid..die hebben wij als familie zeker ook…Maar wij FAMILIE van Mitch Henriquez willen mededelen dat de staking voor vanavond 20:30 in Den Haag niet door familie georganiseerd is… wij willen zeker ook rechtvaardigheid en zijn er nu ook helemaal boven op …Maar wij willen geen geweld en ook geen geweld opwekken..”

Op foto’s van de betoging is te zien dat een paar honderd demonstranten geweldloos protesteren. Vermoedelijk zijn er een aantal relschoppers op de demonstratie afgekomen om eens flink te rellen met de politie. Dat hebben ze verdiend, zoals een van de betogers liet weten aan De Telegraaf.

“Vanavond heeft iedereen hetzelfde doel. Er zijn hier Nederlanders, Turken, Marokkanen en Arubanen. Het maakt niet uit. Als de politie aan een van ons komt, komen ze aan ons allemaal. Ik ben geen Arubaan, maar dat maakt ook niets uit. Hij was gewoon een van ons, de politie heeft dit verdiend.”

In totaal werden zestien relschoppers opgepakt.