Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Op deze stadsstranden in Amsterdam kun je verkoeling zoeken

Niet naar het buitenland, deze zomer? Geen nood aan de man. Dit zijn de stadsstranden in Amsterdam. En voor wie geen zin heeft in water, een agenda vol cultuur.

Pllek aan de noordkant van het het IJ op het NDSM-terrein.
Pllek aan de noordkant van het het IJ op het NDSM-terrein. NRC / Bram Budel

Warm, hè? En het wordt er de komende dagen niet beter/slechter op. Op deze Amsterdamse zoetwaterstranden kun je verkoeling zoeken.

(Woon je in Rotterdam? Morgen vind je de Rotterdamse stadsstranden op nrc.nl.)

Niet overal mag je overigens zwemmen. Er zijn slechts zes officiële zwemplekken in de stad. In vaarwater is zwemmen verboden omdat er vanaf boten en schepen geen goed zicht is op zwemmers. Bovendien wordt de waterkwaliteit niet gecontroleerd en kan er stroming staan. Ook kan er blauwalg in het water voorkomen of stroom staan.

Zout water

Elke zomer is er een uittocht van Amsterdammers die naar hun vaste stek aan zee gaan. Hele families hebben een strandhuisje in IJmuiden of Zandvoort of een caravan op Camping Bakkum. Al jarenlang gaan zij naar dezelfde plek, waar een sfeer heerst van gemoedelijkheid en gezelligheid - maar dat verandert, langzamerhand. Want ook in strandhuisjes en caravans komen yuppen.

“De sfeer is nog altijd gemoedelijk in Zandvoort – Amsterdammers zijn hulpvaardig en joviaal, vindt een 66-jarige vrouw die er al tientallen jaren een strandhuisje heeft. Van artsen tot gemeentewerkers, er staat van alles. Maar toch: er zijn dingen veranderd. Vroeger wás iedereen er gewoon. Nu zijn veel huisjes onbezet. Er was geen stroom. Nu kijken sommige mensen de hele avond naar breedbeeldschermen. Daar snapt ze niets van: zo zie je de zonsondergang niet. Je wordt ermee besmet, met Zandvoort. “Het gaat over van ouder op kind. Ik word hier uitgestrooid.”

Geen water

Er is genoeg te doen deze zomer in Amsterdam. Een greep: de Artis Zoomermaanden, Geen dag zonder Bach in de Westerkerk, Het Verhalenfestival of Vakantietheater.

Bekijk de zomeragenda: ‘Zomer: ook leuk voor thuisblijvers’ in de Amsterdambijlage van NRC