Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Kunstmatige intelligentie

Googlesysteem chat over de zin van het leven

Kunstmatige intelligentie van Google heeft in chatvorm antwoord gegeven op een aantal existentiële vragen. Toen de chatbot werd gevraagd wat de zin is van het leven, luidde het antwoord: „Om voor altijd te leven.”

Dat melden onderzoekers van Google in een rapport. Het systeem geeft zelfstandig antwoord op vragen, waarbij wordt geput uit eerdere dialogen. De onderzoekers zijn tevreden dat het systeem context kan begrijpen, maar zijn nog niet blij met de korte en soms ‘onbevredigende’ antwoorden. Enkele flarden uit het gesprek: Waar ben je nu? „I’m in the middle of nowhere.” Wat is de zin van sterven? „Om een leven te hebben.” Wat is de zin van emoties? „Dat weet ik niet.”