Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Belastingdienst en Zuckerberg bang voor kritiek

Wat hebben Mark Zuckerberg en de Belastingdienst met elkaar gemeen? Ze hebben allebei hun naam als .sucks-domeinnaam geregistreerd: markzuckerberg.sucks en belastingdienst.sucks. 19 juni liep de voorinschrijving voor merkhouders voor deze nieuwe domeinnaam af. Op dit moment zijn er bijna 5.000 .sucks-domeinmamen geregistreerd. Waarom de Nederlandse Belastingdienst nu zo nodig belastingdienst.sucks moest registreren, kun je alleen maar raden. Zouden ze bang zijn dat iemand een klaagsite over hun dienstverlening start?

Dat Mark Zuckerberg bang is voor kritiek blijkt uit het feit dat hij niet alleen markzuckerberg.sucks heeft geregistreerd, maar een hele rits namen die voor haatsites gebruikt kunnen worden. Zo heeft hij ook markzuckerbergreally.sucks en zucks.sucks gereserveerd. Wat de oprichter van Facebook over het hoofd ziet is dat hij zichzelf nooit helemaal kan indekken, fuckingmarkzuckerberg.sucks is bijvoorbeeld nog vrij.

Andere bekende wereldburgers die zich hebben gewapend tegen negatieve websites zijn Britney Spears, Justin Bieber en natuurlijk Hillary Clinton. Je moet er in de aanloop naar de presidentsverkiezingen toch niet aan denken dat de Republikeinen www.hillaryclinton.sucks te pakken zouden krijgen.