Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Verlies uitzendrechten Olympische Spelen ‘enorme dreun’

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de uitzendrechten van de Olympische Spelen verkocht aan Discovery Communications, moederbedrijf van Eurosport. Discovery betaalt 1,3 miljard euro voor de rechten van de Zomerspelen van 2020 en 2024 en de Winterspelen van 2018 en 2022.

Het is voor het eerst dat het IOC de tv- en onlinerechten verkoopt aan één mediabedrijf. Tot nu toe sloot het vooral losse overeenkomsten met landelijke omroepen. Voor de Nederlandse publieke omroep kocht de European Broadcasting Union (EBU) de rechten altijd.

Wat de Nederlandse kijker gaat merken van de overeenkomst is nog onbekend. De Mediawet bepaalt dat belangrijke sportevenementen op een open tv-net moeten worden uitgezonden en niet achter de decoder mogen verdwijnen. Discovery heeft laten weten dat het sublicenties gaat verkopen aan nationale omroepen. De NOS zet in op een „ruime sublicentie”, aldus directeur Jan de Jong in een reactie gisteren. Het ligt niet voor de hand dat publieke omroepen als de NOS de Olympische Spelen nog integraal gaan uitzenden.

„Het IOC heeft al in de eerste ronde [van de veiling] de rechten toegewezen aan Eurosport/Discovery”, aldus De Jong. „Dat betekent dat er een enorm verschil heeft gezeten tussen het bod van de EBU, andere partijen en de uiteindelijke winnaar. Waarschijnlijk honderd miljoenen.” De Jong noemt het besluit „een enorme dreun”.

De deal met het IOC toont de ambities van Discovery. Het bedrijf heeft te maken met afnemende reclame-inkomsten in de VS en richt zich meer op Europa. Vorig jaar nam het mediabedrijf een meerderheidsbelang in Eurosport. De grootste aandeelhouder van Discovery is de Amerikaanse zakenman John Malone, ook grootaandeelhouder van Liberty Global. Dat is het moederbedrijf van Ziggo (Nederland) en Telenet (België).