Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nijntje-uitgever organiseert sponsorrit voor Wilhelmina Kinderziekenhuis

Promotie voor Grand Depart in Utrecht tijdens het evenement in 2014, in Londen
Promotie voor Grand Depart in Utrecht tijdens het evenement in 2014, in Londen Foto ANP

De zestigste verjaardag van nijntje pluis wordt door uitgever Mercis aangegrepen om met een sponsorrit geld in te zamelen voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De sponsorrit is vanochtend van start gegaan in Londen.

In totaal doen 45 deelnemers uit verschillende landen mee aan de rit: de Miffy & Friends Charity Cycle Challenge. Vijftien daarvan fietsen voor de ‘Wij Kleuren Geel’ campagne van het WKZ Kindersportcentrum. Deze campagne heeft als doel om bewegen en sporten voor zieke kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis mogelijk te maken. Het richtbedrag van de sponsorrit is € 25.000. De organisatie schrijft in een persbericht te verwachten dit bedrag vóór de finish binnen te halen.

Deze ‘MFCCC’ betreft een fietstocht van Londen naar Utrecht over 430 kilometer. De sponsorrit duurt vier dagen. Op 3 juli moeten de deelnemers aankomen in Utrecht, een dag voordat met de Grand Départ de Tour de France in stad van start gaat.

Feest! 60 jaar nijntje

De zestigste verjaardag van nijntje pluis (zonder hoofdletters), het getekende konijn van Dick Bruna (1927), wordt deze zomer groots gevierd. Deze maand opende in het Centraal Museum Utrecht de overzichtstentoonstelling ‘Feest! 60 jaar nijntje’.
nijntje
Ook is de zogenaamde ‘nijntje art parade’ van start gegaan, waarvoor zestig kunstenaars uit Nederland en Japan – het land dat wegloopt met het Nederlandse konijn– een 1,8 meter hoog beeld van nijntje hebben gedecoreerd.

De zestig gedecoreerde nijntjes zullen na afloop van de parade op 8 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam worden geveild. De opbrengst gaat bijna in zijn geheel naar onderwijsprojecten van hulporganisatie Unicef.

Miffy

De Nijntje-boeken van Dick Bruna gelden als een van de meest gelezen kinderboeken ter wereld. Sinds de verschijning van het eerste nijntjeboek in 1955 zijn er wereldwijd 85 miljoen exemplaren van de Nijntje-boekjes verkocht. De kinderboeken van Bruna zijn in meer dan 50 talen vertaald. Van de Engelse versie van ‘miffy’ verscheen vorig jaar een ‘licht gemoderniseerde’ versie.

Dick Bruna (86) zelf is inmiddels gestopt met tekenen. In 2011 verscheen het laatste Nijntje-boek, en daar blijft het bij.