Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mooi huwelijk: metal en poëzie

Snoeiharde metal en poëzie? Dat is een mooi huwelijk. Vraag het de Utrechtse blackmetalband Terzij de Horde, liefhebbers van dichter Hendrik Marsman (1899 - 1940). Deze ‘vitalist’ zette de drang om intens te leven om in donkere teksten, tot hij op de vlucht voor de nazi’s verdronk in Het Kanaal. Terzij de Horde haalden hun bandnaam uit een van zijn gedichten, en nu hebben ze een heel boek aan hem gewijd: A Crooked Flower in Cosmos’ Flailing Mouth, met gedichten van Marsman voor het eerst vertaald naar het Engels. Daar maakten ze, ook voor het eerst, juist een nummer in het Nederlands bij: ‘Wacht / Lex Barbarorum’, met teksten van Marsman. Het begint en eindigt met akoestische gitaren, folky maar mineur, waar Joost Vervoort de tekst van ‘Wacht’ wanhopig over uitkrijst. Emotioneel en dreigend, tot razende tremolo-gitaren en blastbeats losgaan in een meedogenloze heen-en-weer-riff. ‘Geef mij een mes / Ik wil deze zwarte zieke plek / uit mijn lichaam wegsnijden’, klinkt het. Deze ene, emotionele track van bijna tien minuten met veel lagen maakt erg benieuwd naar het volledige (Engelstalige) album Self, dat in oktober uitkomt. Het boek over Marsman is in zeer beperkte oplage te krijgen op hendrik-marsman.org.