Economie

Microsoft helpt Uber zelfstandiger worden

Foto AP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Microsoft stopt met het verzamelen van kaartgegevens en verkoopt een deel van deze data aan Uber, meldt The Verge. De softwaregigant wil zich weer richten op de kernactiviteiten en helpt hiermee de taxi-app die zich wil ontworstelen aan investeerder Google.

Uber neemt naast de informatie, ook een datacentrum, camera’s en zo’n honderd man personeel over van Microsoft. De app - die vandaag nog in het nieuws kwam omdat twee medewerkers in Frankrijk werden ondervraagd door de politie - heeft ook al laten weten interesse te hebben in ‘Here’, de kaartdienst van Nokia.

Volgens The Verge wordt de concurrentiestrijd tussen Uber en Google steeds heviger. De overeenkomst met Microsoft is daar een teken van. Beide bedrijven bieden sinds kort bezorgingsdiensten aan en ontwikkelen zelfrijdende voertuigen. Google is een investeerder in Uber, maar die laatste zou steeds meer zeggenschap willen willen krijgen over het eigen bedrijf. Een goede zet, oppert de techsite, er is veel geld te verdienen met digitale kaarten áls je het goed doet.

SpaceX staat onder hoge druk

De fout die ervoor zorgde dat zondag de onbemande SpaceX Falcon 9-raket ontplofte op weg naar het internationale ruimtestation (ISS), houdt SpaceX in gijzeling. Volgens Quartz zijn de technici van het bedrijf van ondernemer Elon Musk naarstig op zoek naar wat er misging - zeven miljard dollar aan inkomsten staan namelijk op het spel.

In augustus staat de volgende lancering voor SpaceX op de agenda. Dit keer gaat het niet om voedsel, zorgpakketten en computeronderdelen maar om een Amerikaans-Europese satelliet. Geen enkele partij heeft nog gereageerd op de vraag of de ontploffing zondag invloed heeft op deze missie. Maar dat de inzet hoog is, blijkt wel uit het feit dat volgens Quartz bijna elk satellietbedrijf rekent op de diensten van SpaceX om hun producten in een baan rond de aarde te brengen.

Twitter avatar elonmusk Elon Musk There was an overpressure event in the upper stage liquid oxygen tank. Data suggests counterintuitive cause.
Twitter avatar elonmusk Elon Musk That’s all we can say with confidence right now. Will have more to say following a thorough fault tree analysis.
Twitter avatar elonmusk Elon Musk Cause still unknown after several thousand engineering-hours of review. Now parsing data with a hex editor to recover final milliseconds.

De klanten van SpaceX hebben ook weinig andere keus; de concurrenten van Musk zijn bijna allemaal al volgeboekt. SpaceX staat dus onder hoge druk om uit te vinden wat er zondag misging, want voordat zij het probleem identificeren en oplossen gaan er geen nieuwe Falcon 9-raketten de lucht in. En dat kan het bedrijf zeven miljard aan opdrachten kosten, en dan ook mogelijk de kop.

Stoelendans begonnen bij The Kraft Heinz Company

De in maart aangekondigde fusie tussen H.J. Heinz Company en de Kraft Foods Group is bijna rond. Op 1 juli stemmen aandeelhouders over deze ingrijpende verandering, maar de architecten van de megadeal kondigden vannacht al hun plannen aan voor The Kraft Heinz Company. Dat meldt The Wall Street Journal.

De Braziliaanse investeerdersmaatschappij 3G Capital Partners blijft aan het roer van het nieuwe bedrijf, het op twee na grootste voedings- en drankenmerk van Noord-Amerika. Van de tien leiderschapsposities worden dan ook acht bezet door hun topmannen. Heinz CEO Bernardo Hees blijft zitten waar hij zat, aan het hoofd van de tafel.

Wat nog altijd onduidelijk is, is hoeveel 3G Capital Partners en mede-investeerder Berkshire Hathaway uiteindelijk hebben neergeteld voor de fusie. Analisten schatten dit bedrag op zo’n 49 miljard dollar. De Amerikaanse autoriteiten moeten de fusie overigens nog goedkeuren, in Canada is dit al gebeurd.