Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Maken zulke foto’s nog indruk?

Buhonga, Burundi. Inwoners van Buhonga in Burundi wonen een kerkdienst bij. Duizenden Burundezen zijn op de vlucht geslagen vanwege politiek geweld in het land.
Buhonga, Burundi. Inwoners van Buhonga in Burundi wonen een kerkdienst bij. Duizenden Burundezen zijn op de vlucht geslagen vanwege politiek geweld in het land. EPA / Dai Kurokawa

NRC-fotoredacteur Evert Hermans ziet met de dag meer foto’s van vluchtelingen overal ter wereld voorbij komen. Hij wordt er opstandig van. Hoe zorg je dat de beelden indruk blijven maken? Hier een selectie van de foto’s die hem deze week geraakt hebben. Al was het maar tegen zijn gevoel van machteloosheid.

Nieuwsagentschappen als AP, AFP en Reuters sturen dagelijks duizenden foto’s naar de krant. Minstens vijftig keer per dag president Obama, meestal een Hindoefestival in India, wat veel Grieken de laatste tijd, enkele gemiste penalties, een geit met vijf poten, een bomaanslag in Pakistan. Zo ziet een doorsneedag van de wereld eruit.

We worden al maanden overladen met foto’s van vluchtelingen, het lijken er elke dag meer. Wederom meer dan vijfhonderd foto’s van gestrande Eritreeërs, Afghaanse asielzoekers, ontheemde Rohingyas, bootvluchtelingen vanuit Libië en vrachtwagenspringers in Calais. Ze komen te land ter zee en in de lucht. Alsof de hele wereld in beweging is en thuis slechts het voorrecht van een enkeling. Het is één groot dominospel van vallende en vluchtende mensenmassa’s. Soms staat er ‘dead body’ bij en ‘beach’.

Het toenemend aantal foto’s voelt als te veel. Te veel voor de krant, te veel om te vatten, te veel om aan te zien. Te veel om nog fatsoenlijk te zijn. Duizenden foto’s en toch zijn er geen beelden voor. Toch krijg je niet meer verteld wat je wil tonen.

Vluchten kan niet meer.

Klik op de beelden voor een vergroting.

Bujumbara, Burundi. Studenten proberen in te breken bij de Amerikaanse ambassade, nadat de politie heeft gedreigd hun kamp af te breken.

Bujumbara, Burundi. Studenten proberen in te breken bij de Amerikaanse ambassade, nadat de politie heeft gedreigd hun kamp af te breken. AFP / Marco Longari

Calais, Frankrijk. Een politieman gebruikt traangas tegen migranten die proberen om toegang te krijgen tot de Kanaaltunnel.

Calais, Frankrijk. Een politieman gebruikt traangas tegen migranten die proberen om toegang te krijgen tot de Kanaaltunnel. AFP / Philippe Huguen

Debrecen, Hongarije. Een ontvangstcentrum voor migranten in Debrecen. In Hongarije kwamen dit jaar al 61.000 migranten binnen, met name uit Kosovo.

Debrecen, Hongarije. Een ontvangstcentrum voor migranten in Debrecen. In Hongarije kwamen dit jaar al 61.000 migranten binnen, met name uit Kosovo. Zsolt Czegledi / AP

Calais, Frankrijk. Een migrant probeert via een vrachtwagen in Calais het Verenigd Koninkrijk te bereiken. In Calais zijn duizenden migranten aanwezig in tentenkampen.

Calais, Frankrijk. Een migrant probeert via een vrachtwagen in Calais het Verenigd Koninkrijk te bereiken. In Calais zijn duizenden migranten aanwezig in tentenkampen. AP / Thibault Camus

Augusta, Italië. Migranten rusten in de haven van Augusta op Sicilië. Soms worden er op één dag duizenden bootvluchtelingen gered en naar de haven gebracht.

Augusta, Italië. Migranten rusten in de haven van Augusta op Sicilië. Soms worden er op één dag duizenden bootvluchtelingen gered en naar de haven gebracht. Reuters / Antonio Parrinello

San Mateo, Mexico. Een migrant aan boord van een trein in San Mateo, onderweg naar de Verenigde Staten.  Jaarlijks maken duizenden migranten de oversteek.

San Mateo, Mexico. Een migrant aan boord van een trein in San Mateo, onderweg naar de Verenigde Staten. Jaarlijks maken duizenden migranten de oversteek. AFP / Alfredo Estrella

Koh Lipe, Thailand. Een op de vlucht geslagen Rohingya eet voedsel dat zojuist is gedropt door een Thaise helikopter op het eiland Koh Lipe.

Koh Lipe, Thailand. Een op de vlucht geslagen Rohingya eet voedsel dat zojuist is gedropt door een Thaise helikopter op het eiland Koh Lipe. Christophe Archambault / AFP

Alor Setar, Maleisië. De begrafenis van overblijfselen van etnische Rohingya, gevonden in graven in kampen waar mensen worden verhandeld in het noorden van het land.

Alor Setar, Maleisië. De begrafenis van overblijfselen van etnische Rohingya, gevonden in graven in kampen waar mensen worden verhandeld in het noorden van het land. AFP / Manan Vatsyayana

Skopje, Macedonië. Een groep Syriërs schuilen in een opvangkamp in Skopje voor de regen. Volgens de VN zijn tientallen miljoenen  Syriërs op de vlucht geslagen vanwege het conflict in het land.

Skopje, Macedonië. Een groep Syriërs schuilen in een opvangkamp in Skopje voor de regen. Volgens de VN zijn tientallen miljoenen Syriërs op de vlucht geslagen vanwege het conflict in het land. Boris Grdanoski / AP