Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Juncker heeft Grieken nog last minute bod gedaan’

Foto: AFP / Julien Warnand

De voorzitter van de Europese Commmissie Jean-Claude Juncker heeft de Griekse regering nog een laatste aanbod gedaan om uit de impasse in de schuldencrisis te komen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Brussel en Athene. Het aanbod is door de Grieken echter al weer afgeslagen.

Juncker heeft premier Alexis Tsipras aangeboden dat als hij vandaag schriftelijk instemt met de versie van de voorstellen van de schuldeisers van zondag én belooft zijn stemadvies voor het referendum op 5 juli te wijzigen in “ja”, Griekenland alsnog verlenging van de steun kan krijgen tot en met oktober. Een vertegenwoordiger van de Griekse regering heeft Reuters echter laten weten “dat Tsipras nee stemt zondag”.

Twee deadlines

Vandaag is een spannende dag voor de Grieken: er verlopen twee deadlines. Het land moet 1,6 miljard euro overmaken aan het IMF, maar Tsipras heeft gisteren aangekondigd dat Griekenland daar niet aan kan en gaat voldoen. De tweede deadline is die van het noodpakket van de eurolanden. Daarin zit nog 7,2 miljard euro, maar in ruil daarvoor moeten de Grieken wel hervormingen toezeggen. De linkse regering van Tsipras en de leningverstrekkers komen daar al maanden niet uit.

Afgelopen vrijdag besloot Tsipras, volgens Juncker zeer onverwacht, een referendum uit te schrijven over het aanbod van de schuldeisers, waarvoor hij bovendien een negatief stemadvies geeft. Tijdens het referendum ligt echter niet het laatste aanbod van de schuldeisers van zondag voor, maar van een paar dagen eerder voor de laatste onderhandelingen.

In het zondagaanbod hadden de schuldeisers nog een aantal concessies gedaan aan de Grieken. Zo hoefde de btw op hotels niet naar 23 procent, maar naar 13 procent.

In zijn hemd

Juncker hield gisteren een bijzondere persconferentie over de kwestie. De Luxemburger liet daarin blijken dat hij zich in zijn hemd gezet voelt door de Grieken. Onze correspondent Stéphane Alonso schreef gisteren dat hij nu wel de handschoen heeft opgepakt die Tsipras hem heeft toegeworpen:

“Hij is niet van plan langs de zijlijn af te wachten hoe de Grieken gaan stemmen. Hij geeft, net als Tsipras deed door ‘nee’ te adviseren, een duidelijk stemadvies: zeg ja tegen Europa. Dat is opmerkelijk, de Europese Commissie geeft doorgaans geen commentaar op verkiezingen, referenda en verkiezingscampagnes, maar kennelijk voelt Juncker dat hij geen andere keus heeft. Er staat teveel op het spel.”

Op nrc.nl houden we het laatste nieuws elke dag in de gaten met een liveblog. Die van vandaag vind je hier: LIVE: ‘Laatste bod’ alweer afgewezen - Grieken overwegen juridische stappen.

Wil je die van gisteren teruglezen? Dat kan hier.