Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Janneke Vreugdenhil Crackers met jam van aardbei, rode biet en chocolade

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Homemade breakfast uit het kookboek van Gartine vandaag. Het recept voor de jam is voldoende voor pakweg vijftien jampotjes. Dat is veel, maar jam is lang houdbaar en altijd aardig om uit te delen. Steriliseer de jampotjes door ze mee te draaien in de vaatwasser en omgekeerd te laten uitdampen op een schone theedoek.

Laat het appelsap in een ruime pan aan de kook komen. Voeg de aardbeien, bietjes en appels toe en laat 5 minuten koken. Zet het vuur uit. Blender het sap en het fruit goed met een staafmixer. Zet het vuur weer aan en voeg de geleisuiker en chocolade toe; verwarm nog even totdat de suiker en de chocolade helemaal zijn opgelost. Schenk de jam in schone potjes, draai de deksels eraf en laat omgekeerd op een theedoek afkoelen. Verwarm voor de crackers de oven voor op 200 °C. Meng bloem, water, zout, suiker en bakpoeder. Kneed enkele minuten goed door en laat een kwartier rusten in een kom met een doek eroverheen. Rol het deeg met een deegroller zo dun mogelijk uit, zo’n 2 mm, en leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk met wat water en strooi de zaden erover. Snijd met een scherp mes repen van het deeg en bak de crackers 7 - 8 minuten, tot ze lichtbruin zijn.