Cultuur

Ja maar, ondernemers: waar zijn jullie nu dánkbaar voor?

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een workshop ‘Geluk voor ondernemers’ bij Seats2Meet in Utrecht

Wie: Lifecoach John Cornelisse

Wie dacht even gauw wat ZZP-advies in te winnen, heeft het mis. Het klasje zelfstandig ondernemers dat de workshop van ‘lifecoach’ John Cornelisse volgt, moet vooral zelf aan de slag. Met hun diepste zielsroerselen. Cornelisse leest zijn opdrachten voor van zijn met Winnie de Pooh-plaatjes versierde powerpoint. “Om erachter te komen wat je wilt in het leven, moet je eerst gelukkig zijn”, aldus de man naast Winnie. Cornelisse werkte van 1997 tot 2011 als finance manager, vertelt hij, en daar werd hij zeer ongelukkig van. Zijn missie:

“In 2025 werkt iedereen vanuit passie, niet omdat het moet.”

Bedankt voor de dienstregeling

Oké dan. Opdracht één. De workshopdeelnemers moeten een lijst maken van tien dingen waarvoor ze dankbaar zijn, en die vervolgens voorlezen. Zijn klas is erg blij met de dienstregeling van de NS vandaag, zo blijkt, en met het mooie weer. “Goed. Maar zijn er misschien ook andere dingen waar jullie dankbaar voor zijn?”, probeert Cornelisse. Ouders die nog leven, een leuke echtgenote, worden genoemd. Cornelisse knikt. Dát bedoelde hij.

Nog eentje dan #zzp #workshop

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

“Schrijf elke dag op waarvoor je dankbaar bent”, zegt Cornelisse. Hij wijst naar de schriftjes die hij heeft uitgedeeld, met daarop ‘Dagboek’. Er wordt braaf geknikt, peinzend gestaard. Dan staat er iemand op. “Eh. John. Ik denk dat ik ga.” Cornelisse zegt dat hij het begrijpt. Tijd voor een nieuwe slide, vindt hij. Optimisme, staat er in grote letters. Eronder: Optimism is a happiness magnet. If you stay positive, good things and good people will be drawn to you.

Even koffie halen

Opdracht twee. “Schrijf een brief naar iemand die van grote invloed is geweest op je leven. Bedank hem of haar.” Gezucht, gesteun. Cornelisse ijsbeert vijfentwintig minuten door het lokaal. Die hoeven ze niet hier voor te lezen. “Maar verstuur ‘m deze week wel even, afgesproken?” En dan moeten ze nu hun wensdroom omschrijven.

“Stel, je zou morgenochtend wakker worden: wat zou er dan anders zijn?”

Er is een tweede cursist opgestaan. Iets met koffie halen. Ze wordt die middag niet meer gesignaleerd. Net als nummer drie die even op de gang ging staan om te bellen. Maar dat is niet erg, vindt Cornelisse. “Je moet positief blijven hè, optimistisch.” Zijn die nieuwe cursisten straks niet meer bij hem weg te slaan, let maar op.

Het heeft dus ook voordelen #geluk #workshop #zzp

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op