Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoeksteam MH17 heeft nu zo’n honderd getuigen gehoord

Fred Westerbeke (links), hoofdofficier landelijk parket, en Wim de Bruin, persvoorlichter, presenteren een update van het onderzoek van de vliegramp met de MH17.
Fred Westerbeke (links), hoofdofficier landelijk parket, en Wim de Bruin, persvoorlichter, presenteren een update van het onderzoek van de vliegramp met de MH17. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het internationaal strafrechtelijk team dat de vliegramp met de MH17 onderzoekt, heeft ongeveer honderd getuigen gehoord. Dat zei Fred Westerbeke, hoofd van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, vanmiddag tegen journalisten in Rotterdam. “Veel mensen zijn bereid erover te praten”, aldus Westerbeke.

Hij verwacht dat het zogenoemde Joint Investigation Team tot zeker het eind van het jaar nodig heeft om met “echte resultaten” te komen en bijvoorbeeld landen te vragen om uitlevering van verdachten. Justitie zegt geen uitgesproken voorkeur te hebben voor aard en locatie van een uiteindelijke berechting.

Wel is het van groot belang dat de internationale gemeenschap het daarover eens is. Dat maakt de kans op berechting, bij voorkeur met uitgeleverde verdachten, en het daadwerkelijk ten uitvoer leggen van vonnissen het grootst, aldus Westerbeke.

Nederland, zo werd deze week bekend, stuurt aan op een VN-tribunaal. Justitie heeft eerder verklaard dat het toestel op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk is neergehaald door een Boekraket. Het onderzoek van de afgelopen maanden heeft justitie in die opvatting gesterkt. Maar zeker is dat nog altijd niet helemaal, aldus Westerbeke.

Lees ook: Russen: wel een Boek, niet van ons (€). Volgens Russische ingenieurs kwam Boek-raket van Oekraïeners, Kiev zegt dat bewijsmateriaal is vervalst.