IMF: Griekenland allereerste Europese wanbetaler

Foto ANP/Lex van Lieshout

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meldt dat Griekenland, zoals verwacht, niet de 1,6 miljard euro heeft overgemaakt bij het verstrijken van de deadline vannacht.

In een verklaring bevestigt IMF-woordvoerder Gerry Rice dat Griekenland als eerste Europese land het fonds niet heeft terugbetaald:

“I confirm that the SDR 1.2 billion repayment (about EUR 1.5 billion) due by Greece to the IMF today has not been received. We have informed our Executive Board that Greece is now in arrears and can only receive IMF financing once the arrears are cleared.

“I can also confirm that the IMF received a request today from the Greek authorities for an extension of Greece’s repayment obligation that fell due today, which will go to the IMF’s Executive Board in due course.”

Dit komt niet als een verrassing. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis liet eerder op dinsdag al weten dat het land niet zou betalen na de bekendmaking van de uitkomst van een speciaal ingelaste eurogroep. Vandaag vroeg Tsiripas met nog enkele uren te gaan tot de deadline van 30 juni middernacht om nieuwe monetaire hulp. Dit zou bestaan uit middelen van het ESM, de permanente geldpot waarmee Europa noodlijdende lidstaten kan redden, dat voor twee jaar zou moeten voorzien in de financiële behoeften van Griekenland.

Tijdens de eurogroep werd besloten Griekenland geen uitstel van betaling kreeg of kans maakte op een schuldsanering. Hiervoor ontbreekt het vertrouwen in de regering van premier Alexis Tsipras. Vorige week vrijdag schreef de bewindsman na het afbreken van onderhandelingen over Europese steun onverwachts een referendum uit. Hierin moeten de Griekse bevolking aanstaande vrijdag hun oordeel geven over de eisen die de Europese Centrale Bank (ECB), het IMF en de eurolanden stellen in ruil voor noodsteun. Tsipras riep al op die eisen af te wijzen.

Dat Griekenland vannacht niet kan voldoen aan zijn verplichtingen is een dieptepunt in een vijfjarige Europese strijd in het behoud van de gemeenschappelijke munt, schrijft The Washington Post.