Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hoge Raad: ‘seksrabbijn’ mag worden uitgeleverd aan Israël

De in Nederland verblijvende rabbijn Eliezer Berland mag worden uitgeleverd aan Israël, zo heeft de Hoge Raad geoordeeld. Israël vroeg om zijn uitlevering in verband met vier beschuldigingen van aanrandingen en het uitlokken van mishandeling.

De van ontucht verdachte Israëlische rabbijn Eliezer Berland (midden) komt met zijn advocaat Louis de Leon (recht) aan bij de rechtbank. Berland werd gearresteerd omdat hij in Israel wordt gezocht wegens ontucht.
De van ontucht verdachte Israëlische rabbijn Eliezer Berland (midden) komt met zijn advocaat Louis de Leon (recht) aan bij de rechtbank. Berland werd gearresteerd omdat hij in Israel wordt gezocht wegens ontucht. Foto ANP / Sander Koning

De in Nederland verblijvende ultraorthodoxe rabbijn Eliezer Berland (77) mag worden uitgeleverd aan Israël, zo heeft de Hoge Raad geoordeeld. De rabbijn raakte twee jaar geleden in opspraak toen vrouwelijke volgelingen hem in de Israëlische pers beschuldigden van onzedelijke betastingen. Daarom wordt hij in Israël gezocht. Berland zelf heeft de beschuldigingen leugens genoemd en gezegd dat in de zaak valse verklaringen zijn afgelegd.

Op 11 september werd Berland aangehouden op Schiphol, op basis van een internationaal arrestatiebevel dat Israël had laten uitvaardigen. Kort erna kwam hij vrij, onder voorwaarden: hij moest zijn paspoort inleveren en zich melden bij het Openbaar Ministerie als hij ergens heen ging. ‘Ergens’ bleek in oktober Texel te zijn, waar de man zijn intrek nam in een vakantiehuisje. Kort erna zorgden aanhangers, pers en politie voor onrust op het eiland (€).

vluchtpogingen

Op de vlucht voor de Israëlische justitie probeerde Berland zich in 2013 te vestigen in het Marokkaanse Marrakech, gevolgd door honderden aanhangers. De koning zette hem het land uit, waarna hij het probeerde in Zimbabwe. Daar werd hij op de huid gezeten door de politie. Zodoende kwam hij in Nederland terecht, waar hij werd gearresteerd.

Berland hangt de Breslov-tak aan van de chassidisch-joodse beweging, een zeer orthodoxe stroming in het jodendom. Die tak draait om rabbijn Nachman van Breslov, die rond 1800 leefde. Nachman van Breslov is, met zijn nadruk op de individuele band van de gelovige met de Schepper, zeer populair in het hedendaagse Israël. Maar de beschuldigingen aan het adres van Berlijn splijten de gemeenschap rond de rabbijn, die bestaat uit honderden volgelingen. Veel aanhangers geloven niet dat hun rabbijn tot zoiets in staat zou zijn.

Lees ook: Weer eens wat anders dan een aangespoelde walvis (€), het verhaal van de rabbijn met driehonderd volgelingen op een Waddeneiland.