Oud-toezichthouder: draai gaskraan veel verder dicht

De gaswinning in het door aardbevingen geteisterde Groningen moet nog dit jaar ingrijpend worden beperkt. Verder onderzoek levert geen nieuwe inzichten op. Het is „hoog tijd” nu vanuit „het voorzorgsprincipe” de veiligheid van de bewoners voorop te stellen. Dat zegt voormalig inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vandaag in deze krant. Morgen debatteert de Tweede Kamer over het gasbesluit van minister Kamp (Economische Zaken, VVD). Die wil dit jaar niet 39,4 miljard kuub Gronings gas winnen, maar 30 miljard. Dan kan ook in strenge winters nog aan de gasvraag in binnen- en buitenland worden voldaan. Dat gaat De Jong niet ver genoeg. Hij zegt dat omwille van de veiligheid de gaswinning nu al drastischer moet worden beperkt, tot 21 miljard – dat is volgens de minister voldoende voor gewone winters. De Jongs opvolger bij het SodM wacht nader onderzoek af voordat hij adviseert verder te minderen. De Jong geeft voorrang aan het voorzorgsprincipe, zoals ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid deed. Met alle onderzoeken, zegt hij, is het probleem van de gasbevingen „almaar complexer gemaakt”. Terwijl niemand precies weet hoe onveilig Groningen is.