Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Freaky dansmuziek

De Britse zanger Sam Dust, ooit voorman van de inmiddels opgeheven cult-band Late Of The Pier, noemt zich inmiddels LA Priest en maakt futuristische funk in zijn eentje. Het futuristische van Dusts muziek, zoals te horen op zijn debuut-cd Inji, zit hem in de combinatie van vertrouwde ritmes en een onverwachte klankkleur, in nummers als ‘Occasion’ en de pulserende single ‘Oino’ (‘Oh I know’). Bij LA Priest kan een gitaar klinken als vervormd hanengekraai, en kan een keyboard ergerlijk blubberen. Een enkel elektronisch akkoord komt langs, suizend als een brok meteoriet. Zo is Inji ruimtelijk, dansbaar en dwars. Soms freaky, door de potpourri van instrumenten en Dusts temerige zangstem, soms bevrijdend door zijn hippie-achtige voorkeur voor uitdijende gitaarsolo’s en contrasterende omfloerste elektronica. Steeds geschikt om expressief bij te dansen.