Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Eurogroep is afgelopen - nieuw voorstel afgewezen

Graffiti in Athene.
Graffiti in Athene. Foto EPA / Simela Pantzartzi

De speciaal ingelaste eurogroep van vanavond is afgelopen en besloten is dat Griekenland geen uitstel krijgt van betaling of een schuldsanering. De Griekse regering deed eerder vandaag een nieuw voorstel, maar daar gaan de andere landen niet mee akkoord.

De vergadering van ministers van Financiën staan overigens niet afwijzend tegenover een derde steunpakket, zo meldt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) na afloop van de eurogroep aan persbureau Reuters. Maar voor er over zo’n pakket wordt onderhandeld willen de eurolanden eerst de uitkomst van het referendum van zondag afwachten.

Dijsselbloem heeft ook een minder leuk bericht voor de Griekse regering. Een nieuw steunpakket gaat mogelijk gepaard met nog hardere hervormingseisen, zo stelt de voorzitter van de eurogroep vanavond. En dat terwijl de huidige hervormingen voor de Griekse premier Tsipras al onbespreekbaar waren. In het vandaag verstuurde voorstel repte hij overigens met geen woord over hervormingen. Tsipras sprak vooral over nieuwe financiële steun en het herstructureren van schuld.

Morgen nieuwe vergadering

Griekenland moet vanavond voor middernacht 1,6 miljard euro overmaken aan het IMF. De regering heeft al laten weten dat niet te gaan doen.

Een woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet weten dat er morgenochtend een nieuwe telefonische vergadering zal zijn. Er komt een nieuwe brief van de Griekse regering.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Also, another #eurogroup call tomorrow, I’m told. Ugh.
Lees ook: Op nrc.nl houden we het laatste nieuws elke dag in de gaten met een liveblog. Die van vandaag vind je hier: LIVE: eurogroep afgelopen - Grieken krijgen geen geld voor aflossing IMF