Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU bereikt akkoord: roamingkosten afgeschaft in 2017

ANP / Martijn Beekman
ANP / Martijn Beekman

Roamingkosten worden in 2017 afgeschaft. Dat hebben onderhandelaars van de EU vannacht althans afgesproken in een voorlopig akkoord. Ook maakten ze afspraken over regels voor netneutraliteit. Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd.

De onderhandelingen over roamingkosten tussen het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie liepen maanden vertraging op, tot woede van consumentenorganisaties. Het Parlement wilde dat het verbod in 2016 al zou ingaan, zoals afgesproken, maar sommige lidstaten wilden een startdatum van december 2018. Oost-Europese landen zijn namelijk bang dat providers binnenlandse prijzen zullen opvoeren als de regel te snel ingaat, terwijl West-Europese landen met veel toeristen (zoals Griekenland en Spanje) juist profiteren van hoge prijzen.

Het compromis: 15 juni 2017. Vanaf 30 april 2016 geldt een maximumtarief van 5 cent per minuut voor telefoongesprekken, 2 cent voor sms’jes en 5 cent per megabyte voor data. Dat betekent volgens de Commissie dat het maximale roamingtarief zo’n 75 procent omlaag gaat. De onderhandelingen van gisteren duurden maar liefst twaalf uur.

Hier vind je vragen en antwoorden over de Europese afspraken over roaming en netneutraliteit.

Netneutraliteit

De EU wil ook dat alle telecombedrijven al het internetverkeer gelijk behandelen, en bijvoorbeeld niet materiaal van het ene bedrijf sneller tonen dan materiaal van het andere bedrijf, dat bijvoorbeeld minder betaalt. Deze regels, de eerste Europese op het gebied van netneutraliteit, moeten ingaan op 30 april volgend jaar. Blokkeren van inhoud mag alleen nog bij van tevoren gespecificeerde gevallen, zoals kinderporno.

Maar providers mogen nog steeds speciale diensten aanbieden in een hogere kwaliteit, zoals tv en applicaties. “Zolang deze diensten niet ten koste gaan van het open internet.” Ook dat is een compromis: lidstaten wilden providers vrijheid geven in de manier waarop zij dataverkeer verkopen, terwijl het parlement een strikte benadering van netneutraliteit voorstaat.

Wat nu?

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten hun goedkeuring geven over het principe-akkoord. Ook zullen de details de komende dagen worden ingevuld.

De plannen voor de afschaffing van roamingkosten komen uit de koker van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes. Zij wilde de digitale markt van Europa hervormen en drempels wegnemen om te kunnen concurreren met techbedrijven in de VS en Azië.

Eind 2014 leek het erop dat het Kroes zou lukken roamingkosten af te schaffen, maar dit werd door de meningsverschillen toch uitgesteld. Ondertussen zijn de torenhoge tarieven uit het verleden wel flink ingeperkt: mobiel internet in het buitenland is binnen de EU 91 procent goedkoper dan in 2007.