Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

EU: alle roamingkosten verdwijnen in 2017

Na jarenlang uitstel lijkt het Europese Parlement eruit: vanaf 15 juni 2017 hoeven burgers niet meer extra te betalen als ze hun telefoon gebruiken in het buitenland. Het gaat om zowel bellen, sms’en, als gebruik van mobiel internet.

Per april 2016 worden de roamingkosten verder beperkt tot 5 cent per minuut voor bellen, 2 cent per sms en 5 cent per megabyte. Daarna, per 15 juni 2017, zal gebruik van telecomdiensten in het buitenland worden verrekend met de gewone bel- en databundel, zonder meerprijs.

Deze zogeheten roamingkosten dalen al geruime tijd, maar het lukte de EU niet om ze in hun geheel af te schaffen. Omdat telecomproviders niet uit zichzelf de tarieven lieten dalen, bleven 500 miljoen Europeanen huiverig hun telefoons in het buitenland te gebruiken. Eén drempelloze digitale markt, de Europese wens, komt er daarom maar niet van. Die is wel nodig om Europa beter te kunnen laten concurreren met techbedrijven in de VS en Azië.

Voormalig eurocommissaris Kroes zette zich er voor in om de roamingtarieven af te schaffen. Eind 2014 leek het erop dat dat haar lukte. Door meningsverschillen tussen het Europese Parlement en de Europese Commissie werd het afschaffen toch uitgesteld. Ondertussen zijn de torenhoge tarieven uit het verleden wel flink ingeperkt: mobiel internet in het buitenland is binnen de EU 91 procent goedkoper dan in 2007.

Er is ook overeenstemming bereikt over een ander gevoelig punt: netneutraliteit. Alle lidstaten zullen tekenen voor een ‘open internet’ waarbij geen diensten geblokkeerd of afgeknepen worden. Wel houden telecomproviders de ruimte om het netwerkverkeer te regelen en mogen ze filteren op spam en kinderporno.

Telecomproviders krijgen wel de ruimte om een fair use policy door te voeren. Zo willen ze voorkomen dat klanten misbruik maken van al te grote verschillen in tarieven.