Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Erg verwarrend, een missverkiezing voor mannen

Wie: Rogier Warnawa

Leeftijd: 24

Wat: student, dj, model

Waar: Jinek, 25 juni

Hij moest halfnaakt op een paard, maar dan heb je ook wat. De Eindhovense Rogier Warnawa (24) won op 20 juni de achtste, internationale Men Universe 2015-verkiezing, gehouden in de Dominicaanse Republiek. De 35 finalisten verschenen in ondergoed op de catwalk, met gespierde buik en een verleidelijk buiginkje. Warnawa was het pronkstuk: „het lekkerste hapje van de wereld”, aldus het Eindhovens Dagblad (ED).

Warnawa vertelde zijn verhaal bij Jinek, Omroep Brabant, op de radio. Over de Nederlandse voorrondes, waarin hij zijn 23-jarige rivaal Karel Passier uit Son en Breugel versloeg, en over zijn modellencarrière bij MAX Models. Maar daar bleef het niet bij: Warnawa is dj, studeert International Business & Management Studies aan de Fontys Hogeschool en schrijft een scriptie over productlanceringsprocessen bij technologiefirma Bosch Security Systems. En o ja: hij is belegger, bezig met cfd’s (contracts for difference), risicovolle financiële derivaten.

Bij NPO Radio 2 leidde het tot verwarring toen Warnawa concludeerde dat het nieuws rond Griekenland „weinig deed met de koers van de euro”, tot verbazing van presentator Jeroen Kijk in de Vegte, die niet had gerekend op gesprekken over internationale zaken. Hetzelfde gebeurde bij Jinek, waar vrolijk geroezemoes ontstond terwijl Warnawa over zijn tentamens vertelde. „Ook nog slim!”

Schoonheidswedstrijden voor mannen: daar doen dus ook intelligénte heren aan mee. Wacht - dat past niet bij het beeld dat we hebben van de missverkiezingen (let op: ‘miss’, niet ‘woman’), waarbij het heel normaal is dat deelnemers, hooggehakt, met bikini en gewatergolfd haar, vooral als lustobjecten worden gezien. En waarbij het heel normaal is dat Telegraaf TV eind mei de kandidaten van de Miss Nederland-verkiezing vroeg of ze wisten wie de leider van het CDA is. En dat de miss het niet kon zeggen. Schijnbaar hebben we een omkering - de ‘slimmere’ man - nodig om dat seksisme te zien.

Het gáát niet alleen om je lichaam, benadrukt Warnawa, die naast 10.000 euro ook aanvragen voor een Nederlandse film en modellenklussen aan het avontuur overhield. Zijn speech was doorslaggevend, denkt hij. „Ik ben ondernemend, neem soms te veel hooi op mijn vork”, zei hij tegen het ED. „Maar ik geloof dat je op doorzettingsvermogen alles kunt bereiken.”

World peace, misschien?