Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Erasmus Universiteit in Rotterdam vraagt psycholoog doctorsbul terug

Foto ANP / Marco de Swart

De Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR) wil dat psycholoog Ans van Ass afstand doet van haar doctorstitel en verwijdert haar proefschrift uit de bibliotheek. Haar gepensioneerde promotor Teun Hardjono mag geen promovendi meer begeleiden en geen afscheidsrede houden. De universiteit geeft het ministerie de promotiepremie van 90.000 euro terug. Deze maatregelen heeft de EUR vandaag bekendgemaakt.

De universiteit berispte Van Ass vorig jaar vanwege plagiaat, na een klacht van de Nijmeegse socioloog Floor Basten. Van Ass bleek in haar proefschrift over leiderschap zeventien pagina’s te hebben overgeschreven van andere auteurs.

Het college van bestuur vond afnemen van de titel toen een te zware straf omdat ook haar begeleiders tekortgeschoten zouden zijn, met name haar promotor Teun Hardjono. Van Ass kreeg daarom de kans haar proefschrift te herschrijven. Ook volgde onderzoek naar plagiaat in andere proefschriften die Hardjono had begeleid bij de Rotterdam School of Management, waar hij tot vorig jaar in deeltijd hoogleraar kwaliteitsmanagement en certificering was.

externe commissie: niet voldaan aan opdracht

Een externe commissie stelt nu dat Van Ass in haar herziene proefschrift niet heeft voldaan aan de opdracht de geplagieerde passages te herschrijven, maar deze simpelweg heeft verwijderd. Ook bevat het proefschrift te veel passages uit secundaire bronnen, waarbij onduidelijk blijft of zij de oorspronkelijke bronnen heeft geraadpleegd. In andere door Hardjono begeleide proefschriften trof de commissie geen plagiaat aan.

Van Ass geeft haar titel niet terug. Zij zegt dat er procedurele fouten zijn gemaakt en kondigt juridische stappen aan tegen de EUR. Hardjono kon vanochtend niet reageren.

Het is in Nederland voor het eerst dat een universiteit de doctorstitel terug wil. Voor het afnemen daarvan door de universiteit zelf bestaan geen wettelijke mogelijkheden.