Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Duolingo: een taal leren was nog nooit zo verslavend

Level 9 en een score van 26 procent! Oké, ik spreek nog lang geen vloeiend Frans. Door naar level 10. Vous voir me rend heureux? Ping! Correct! Je suis inquiet pour elle. Ping!

Taal-leer-app Duolingo is in 2011 gelanceerd door computerwetenschapper Luis von Ahn van de Amerikaanse universiteit Carnegie Mellon. Al 100 miljoen mensen maakten een account aan; deze maand investeerde Google Capital 45 miljoen dollar in de app. Ik snap wel waarom: een taal leren was nog nooit zo verslavend.

Duolingo biedt – gratis, zonder advertenties, zonder in-app aankopen – ruim veertig taalcursussen in meer dan twintig talen. Verdienen doet Duolingo aan het laten vertalen van teksten door gebruikers.

Allez, aan de slag. Ik kies Frans uit Engels om mijn school-Frans op te frissen. Wie Engels als brontaal neemt, heeft veruit de meeste keus. Vanuit het Nederlands kun je enkel Engels leren.

Duolingo komt in de vorm van een app, een mobiele site en een gewone site. Je kunt op allemaal inloggen en verder gaan waar je was, maar ze bieden andere opties. Die zijn op de site het uitgebreidst, maar de app werkt het lekkerst.

Eerst test Duolingo mijn niveau, dan krijg ik lessen op maat. Ik moet woorden nazeggen in de microfoon, zinnetjes vertalen van en naar Frans, invuloefeningen en meerkeuzevragen doen en – het lastigst – gesproken Frans vertalen.

De makers hebben alles wat games te bieden hebben ingezet om me door de lessen te trekken: punten, levels, levens, bonussen. En het lukt. Duolingo is echt net zo leuk als een gewoon spelletje.

Werkt het? Volgens onderzoek van de universiteit van New York staat 34 uur Duolingo’en gelijk aan een semester taalonderwijs op een universiteit. Geen idee of ’t klopt, maar mijn Frans frist er zeker van op.

Er zijn minpuntjes. Soms zijn de zinnetjes onrealistisch, soms is het lastig om naar het Engels te vertalen en soms mis ik een juf die snapt waarom ik bepaalde fouten maak. Maar ja, juffen zeggen niet zo lekker ‘ping!’ als je ’t goed doet.