Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

2Doc: Dreamcatcher

Documentaire van de Britse film- en documentairemaakster Kim Longinotto over een ex-prostituee die nu als hulpverleenster werkzaam is. Brenda Myers-Powell is op jonge leeftijd in de prostitutie beland. De 25 jaar die ze in deze rauwe wereld doorbracht heeft ze, mede vanwege een gewelddadige pooier, bijna met de dood moeten bekopen. Ze heeft zich aan haar uitzichtloze bestaan weten te ontworstelen en sinds 2008 trekt ze er in nachtelijk Chicago, in een wit busje, op uit om kwetsbare vrouwen bij te staan. Ze spreekt meisjes en vrouwen aan om ze te informeren over de opties die er zijn om de straat te verlaten en een ander bestaan te kiezen. Voor veel van hen is dit een te grote stap, maar een luisterend oor bieden kan een eerste stap zijn. „You deserve to be happy” zegt ze tegen een meisje, iets wat ze waarschijnlijk niet al te vaak hoort.

Longinotto heeft gekozen voor een documentairestijl zonder al te veel sturing. De scenes worden onbewerkt getoond, zonder vertelstem en titelkaartjes: het is aan de kijker zelf een mening en gevoel te ontwikkelen.

Hans Kingma