Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Achmea boos op reclame van Promovendum

Een akkefietje tussen twee verzekeraars over verboden reclame. Het grote Achmea is boos dat Promovendum, dat zich richt op hogeropgeleiden, reclame maakt voor de goedkoopste autoverzekering van Nederland terwijl dat niet zo is. Achmea daagt Promovendum nu voor de rechter. Dat schrijft de Telegraaf.

Achmea stelt dat Promovendum alleen goedkoper is als de bestuurder en de auto aan heel veel voorwaarden voldoen. Maar in de pittige marketingcampagne worden die voorwaarden niet vermeld.

Achmea eist dat Promovendum de campagne rectificeert.

Toezichthouders weten niet hoe ze moeten beboeten

De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten, de toezichthouders op banken, verzekeraars, beleggingsfondsen en pensioenfondsen, weten niet goed hoe ze boetes moeten opleggen. Dat concludeert Arnt Mein, een promovendus aan de Erasmus Universiteit, in een proefschrift waar het Financieele Dagblad over schrijft.

De toezichthouders kijken niet op de straf past bij het vergrijp. De AFM is volgens Mein meer activist dan toezichthouder. Mein concludeert dat dat activisme wel heeft geleid tot betere dienstverlening van kleine financiële adviesbureaus. Maar DNB en AFM kijkt te veel naar of een boete bij de rechter stand houdt (dus is de redenering waterdicht) in plaats van te kijker of een boete rechtvaardig is.

Boekhoorn krijgt zijn geld niet terug

Het is definitief: investeerder Marcel Boekhoorn krijgt geen geld terug van Frank Botman, de man achter investeringsmaatschappij Cyrte en grootaandeelhouder van de Telegraaf. Dat heeft de Hoge Raad in cassatie besloten, bericht de Volkskrant.

Boekhoorn wilde geld zien omdat hij grote verliezen had geleden op zijn belegging in TMG. Sinds hij instapte in 2008 in TMG voor ruim 50 miljoen euro is de prijs van het aandeel ingestort. Boekhoorn betoogde dat Botman hem had beloofd altijd de aandelen terug te nemen tegen een gunstige prijs. Zou zouden verliezen voor Boekhoorn beperkt blijven.

Botman heeft altijd ontkend dat hij een zogenoemde put-optie heeft verleend. De rechter volgt die redenering.