Economie

Nederlandse flitshandelaar wordt 1,5 miljard waard na beursgang

Flow Traders. Zegt die naam je wat? Het is, naast Optiver en IMC, een van de grootste hogesnelheidshandelaren van Nederland. Het bedrijf gaat komende maand naar de beurs.

Update 08:03: De beursgang staat gepland voor 10 juli heeft Flow Traders zojuist bekend gemaakt. Het totale bedrijf wordt gewaardeerd tussen de 1,35 en 1,7 miljard euro. De aandelen die worden aangeboden, 40 procent van het totaal, leveren naar schatting tussen de 543 en 693 miljoen op, afhankelijk van de exacte prijs.

Wereldwijd is Flow Traders marktleider in de handel van trackers, oftewel ETF’s. Een simpel voorbeeld: via een AEX-tracker kunnen beleggers voor 50 euro in de hele AEX beleggen en hoeven ze niet alle aandelen afzonderlijk aan te kopen. Dat wordt ‘passief beleggen’ genoemd en is enorm in opmars.

Vier vragen aan Flow Traders’ topmannen Dennis Dijkstra -”bij een presentatie bij ABN Amro heb ik een pak aan, maar liever loop ik in mijn spijkerbroek”- en Sjoerd Rietberg.

Wat doet Flow Traders?

Dijkstra: “Wij verschaffen liquiditeit. Als iemand een AEX-ETF wil verkopen dan kopen en verkopen wij die en we dekken ons dan snel af zodat wij geen risico hebben. Dat doen we met meer dan 4.000 verschillende ETF’s op 94 beurzen in 32 landen. Ons nettohandelsresultaat is opgebouwd uit de spread: dus het verschil tussen aan- en verkoopprijs.”

Moet dat zo snel?

Dijkstra: “Ja. Wij handelen in producten die ontzettend competitief geprijsd zijn. Om dat te kunnen doen moet je zorgen dat je elk moment over de laatst beschikbare informatie van over de hele wereld beschikt.”

Rietberg: “Neem de goudprijs. Die komt met name uit Chicago en daarom is het van belang dat je snelle toegang hebt tot die marktdata want als ik die tien seconden later doorkrijg dan de rest van de wereld, liggen zij voor. Dat is alsof je nu een huis gaat kopen op basis van de huizenprijzen van 2007. Dan koop je 20 procent boven de markt.”

Is Flow Traders dus een flitshandelaar?

Onder meer dankzij de vorig jaar verschenen bestseller Flashboys van Michael Lewis kregen ‘flitshandelaren’ de nodige kritiek. Ze zouden profiteren van de huis-tuin-en-keuken belegger en pensioenfondsen die niet zo snel zijn.

Maar aan flitshandel doet Flow Traders volgens Dijkstra niet.

“Bij flitshandel kom je al snel uit bij dat boek van Lewis. Hij beschrijft de Amerikaanse markt met dark pools waarbij je de handel niet ziet en rare flash orders. Dat doen wij niet. Wij werken met normale ordertypes op normale beurzen. Die zijn gewoon zichtbaar.”

Waarom wil het bedrijf naar de beurs?

Na het Amerikaanse Virtu eerder dit jaar is Flow Traders de tweede hogesnelheidshandelaar met een beursgang. De belangrijkste beweegreden is volgens Rietberg en Dijkstra dat investeringsmaatschappij Summit het in 2007 genomen belang van 30 procent wil verkopen. Dat verklaart ook dat ‘maar’ 40 procent van de aandelen wordt uitgezet.

Een andere belangrijke reden is de naamsbekendheid. Dat is goed bij het aantrekken van talent en nieuwe institutionele klanten. Dijkstra:

“Ik denk ook dat het goed is voor het imago van de industrie. Het is goed om aan het publiek en investeerders uit te leggen dat de nieuwe effectenmarkten elektronisch zijn.”

Virtu leed in 1.238 dagen slechts een dag verlies. En hoeveel dat er bij Flow Traders zijn? Dijkstra:

“Vier dagen sinds 2012.”