Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Kijken: ‘David Attenborough’ over de gewone fietsende Utrechter

Screenshot uit de film Bike.

Fietsende Utrechters zijn eigenlijk ook een diersoort. Met herkenbaar gedrag en eigen regels. Het Utrechtse Filmproductiebedrijf Blik maakte er, in aanloop naar de Tour, een korte film over. Geïnspireerd op de spectaculaire dierendocu’s en de vermaarde stem van David Attenborough.

Zo is er de jonge fietser, die ‘s ochtends geen tijd te verliezen heeft, en voor wie elke seconde telt. Haastig scheurt hij door de stad. De bakfietsmoeder, die soms meerdere leden van haar kroost in de gaten moet houden - in haar bak en op een eigen fietsje. En het oudere echtpaar, dat graag de natuur in fietst, broodtrommels in de tas, gekleed in dezelfde kleurige wind- en waterdichte jas.

De muziek op de achtergrond is een combinatie van muziek van Life en Earth van de BBC en ‘fietsgeluidjes’. De film (getiteld Bike) werd, uiteraard, geschoten op de fiets. De stem is van stand-up comedian Adam Fields. Meike Denneman, assistent-producent van de film, zegt tegen Utrecht2015, een website over de tour:

“We hebben David Attenborough wel gevraagd, maar hij schreef uiterst beleefd in een handgeschreven brief terug dat de rol niet bij hem past. Achteraf heeft hij gelijk. Adam heeft zelf ook grappen meebedacht en heeft zoveel vrolijks en grappigs in zijn stem dat hij hier veel beter bij past.”

Donderdag om 21:00 wordt het filmpje op groot scherm vertoond op het Ledig Erf.