Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Dader aanslag Tunesië zat in jihadkamp in Libië

Bloemen die zijn neergelegd voor de slachtoffers van de aanslag op het strand bij hotel Imperial Marhaba.
Bloemen die zijn neergelegd voor de slachtoffers van de aanslag op het strand bij hotel Imperial Marhaba. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De 23-jarige Seifeddine Rezgui, die vorige week in Tunesië een aanslag pleegde op een toeristenstrand, heeft begin dit jaar in Libië in een trainingskamp voor de jihad gezeten. Hij zat daar samen met de twee mannen die eerder in Tunis een aanslag pleegden op het Bardo Museum. Dat heeft een hoge Tunesische veiligheidsofficier vandaag gezegd, zo schrijft persbureau AP.

Kort na de aanslag op het toeristenstrand, zei de Tunesische premier Habib Essid dat Seifeddine Rezgui niet in beeld was geweest van de veiligheidsdiensten en hij Tunesië nooit had verlaten. Echter, volgens de veiligheidsofficier vertrok Rezgui in januari naar Libië om jihadtraining te volgen. De twee mannen die afgelopen maart 22 mensen doodschoten in het Bardo Museum in Tunis waren op hetzelfde moment als Rezgui in het trainingskamp.

Vrijdag opende Seifeddine Rezgui met zijn kalasjnikov het vuur op badgasten in Sousse. 38 mensen kwamen om het leven, onder wie naar alle waarschijnlijkheid dertig Britten. Ook een Ier, Belg en Duitser kwamen om. 36 andere strandgangers raakten gewond. Rezgui overleefde zijn eigen terreurdaad niet.

Verdachten opgepakt

De autoriteiten in Tunesië maakten gisteren bekend dat er meerdere mensen zijn gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het strand van Sousse afgelopen vrijdag.