Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Chris Christie stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen in de VS

De Republikeinse Chris Christie kondigt zijn kandidaatschap voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan op de Livingston High School in Livingston, New Jersey.
De Republikeinse Chris Christie kondigt zijn kandidaatschap voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan op de Livingston High School in Livingston, New Jersey. Kena Betancur

De Republikein Chris Christie, gouverneur van New Jersey, heeft officieel zijn kandidaatschap voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen aangekondigd op zijn oude middelbare school, de Livingston High School in Livingston, New Jersey. “Ik bedoel wat ik zeg, en zeg wat ik bedoel”, speechte hij, “en dat is wat Amerika op dit moment nodig heeft. [...] De waarheid en moeilijke beslissingen van vandaag zullen leiden tot groei en mogelijkheden voor morgen.”

De aankondiging geeft Christie de mogelijkheid zijn gehavende imago te herstellen. Eerder leek hij goed op weg naar het Witte Huis, totdat bestuurlijke misstappen - ‘bridgegate’ werden onthuld, waarmee Christie in grote politieke problemen raakte.

De man van ‘bridgegate’

In het najaar van 2013 zocht Christie voor de campagne van zijn herverkiezing de politieke steun van de burgemeester van Fort Lee, ten noorden van Jersey City. Burgemeester Mark Sokolich weigerde, waarna, zo bleek uit gelekte documenten, medewerkers van de gouverneur wraak namen. Ze begonnen een ‘verkeersonderzoek’ op de brug die Fort Lee van New York scheidt. Het verkeer kwam vast te staan, zelfs ambulances kwamen er niet doorheen.

Christie wist niets van de sluiting van de brug, zei hij later op een persconferentie. Hij bood zijn excuses aan. Zijn plaatsvervangend stafchef ontsloeg hij. Zijn campagneleider, die de Republikeinse Partij in New Jersey wilde leiden, werd opzijgezet. Christie, destijds alom gezien als een favoriet voor de Republikeinse presidentskandidatuur in 2016, hoopte dat hiermee zijn carrière gered zou zijn. Maar het was onwaarschijnlijk, zelfs vrijwel uitgesloten, dat Christie echt niets wist van deze affaire.

weinig diplomatiek

Christie staat niet bekend om zijn diplomatieke vaardigheden. Dat bleek ook toen hij vorig jaar speechte in het kustplaatjes Belmar in New jersey, twee jaar nadat superstorm Sandy de kust zwaar had beschadigd. Betogen Jim Keasy, voormalig stadsbestuurder van de nabijgelegen kustplaats Asbury Park, viel Christie aan omdat hij vond dat de wederopbouw en het herstel niet snel genoeg ging. Waarop Christie antwoordde: wat jij moet doen is “sit down and shut up”.

Chris Christie in jaartallen:

  • 2002 De jurist Christie wordt procureur-generaal in zijn thuisstaat New Jersey. Hij kreeg al snel de reputatie van een harde bestrijder van machtsmisbruik: 130 politici werden wegens corruptie veroordeeld.
  • 2009 Christie wordt gekozen tot gouverneur. Hij was door zijn overgewicht aanvankelijk het mikpunt van spot. Zijn precieze gewicht houdt hij geheim.
  • 2012 (1) Christie hield de belangrijkste toespraak op de Republikeinse conventie in 2012 – in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De presidentskandidaat was toen Mitt Romney, maar hem noemde hij nauwelijks in zijn toespraak. Romney had eerder wel overwogen om Christie als running mate aan te stellen, maar trok dat in toen zijn team stuitte op diens slecht financieel beheer.
  • 2012 (2) Toen superstorm Sandy de kust van New Jersey zwaar beschadigde, was Christie dagen onafscheidelijk van president Obama. Hij prees Obama vlak voor de verkiezingen als een echte leider, tot woede van Romney.
Lees verder in ons archief: Geen betere vriend en geen betere vijand (€), over de gouverneur die “agressief wordt als hij wordt tegengewerkt”.