Economie

Betalen in Griekenland, hoe werkt dat nu?

Foto ANP

De Griekse banken zijn dicht, maar toch zijn de pinautomaten nog niet leeg. Hoe kan dat eigenlijk? En waarom mag een Griek maximaal 60 euro per dag opnemen?

Zes vragen over betalen in Griekenland.

1. Waar komt het geld in de pinautomaten vandaan?

Van de Griekse centrale bank. Die heeft nog een heel klein beetje ruimte de Griekse particuliere banken noodleningen te verstrekken. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zaterdag de limiet voor deze noodleningen (89 miljard euro) bevroren. De Griekse centrale bank had deze limiet al bijna bereikt, maar nog niet helemaal. Met het resterende geld worden de Griekse pinautomaten bijgevuld.

Met kapitaalcontroles wordt tegelijkertijd voorkomen dat er steeds meer geld wegvloeit van de Griekse banken naar het buitenland.

2. Kun je nog wel pinnen in winkels en restaurants?

Dat verschilt per winkel en restaurant, zo laat NRC-correspondent Marloes de Koning weten. Vooral kleine Griekse ondernemers geven inmiddels de voorkeur aan cash.

Het is namelijk de vraag wat een bijschrijving op hun bankrekening na het referendum van komende zondag nog waard is. Mogelijk niets, wanneer de Grieken tegen het EU-voorstel voor nieuwe steun en hervormingen stemmen. Dan komt er waarschijnlijk definitief een einde aan de financiële steun uit Europa (en van het IMF) en gaan de Griekse banken failliet.

Bij grotere winkelketens in Griekenland kan vaak nog wel met een pinpas worden betaald, omdat die deze service aan hun klanten willen blijven bieden.

3. Kun je nog met een creditcard betalen?

Daarvoor geldt hetzelfde als voor de bankkaarten. Op sommige plaatsen wel, op andere niet.

4. Waarom een limiet van 60 euro per dag?

Daarover zijn geen mededelingen gedaan door de Griekse raad voor financiële stabiliteit, die het besluit nam. Waarschijnlijk heeft het te maken met de beperkte hoeveelheid cash waarover de Griekse centrale bank nog beschikt.

Er zouden 14 miljoen bankkaarten zijn in Griekenland. Als iedere bankkaarthouder 60 euro per dag opneemt, dan zou er dus dagelijks 840 miljoen euro bij de banken wegvloeien. Volgens financieel journalist Hugo Dixon heeft de Griekse centrale bank niet genoeg cash om dat een week lang vol te houden. Maar niet iedereen zou dat maximale bedrag ook echt opnemen volgens Dixon, die zich op Griekse regeringsbronnen baseert.

5. Krijgen de Grieken wel salaris en pensioen overgemaakt?

De Griekse pensioenen zijn afgelopen vrijdag vervroegd overgemaakt. Waarschijnlijk om te voorkomen dat er paniek zou uitbreken onder de Griekse bevolking na de aankondiging over een te houden referendum.

Het Nederlandse zuivelbedrijf FrieslandCampina maakte gisteren bekend de salarissen voor werknemers in Griekenland vervroegd te hebben overgemaakt. De komende dagen moet blijken of de andere salarissen in Griekenland ook allemaal worden betaald.

6. Wanneer gaan de banken weer open?

De Griekse banken blijven de hele week gesloten, zo hebben de Griekse autoriteiten besloten. Of ze na het referendum van zondag weer opengaan is nog de vraag.

Na een Grieks ‘nee’ tegen het EU-voorstel voor hervormingen en nieuwe financiële steun - en een mogelijk daaruit voortvloeiend faillissement van de Griekse banken - lijkt de kans daarop klein.