Economie

Beste ondernemer, weet jij al wat je doet bij een Grexit?

Foto AFP

Wat als de euro straks een drachme wordt? Niet alleen Grieken, maar ook Nederlandse ondernemers stellen zichzelf die vraag. Vlees, groenten, fruit: ze verkopen het in Griekenland. Feta en chemische producten: de ondernemers halen het naar hier. Vanuit Nederland wordt voor bijna 2,3 miljard euro aan goederen naar Griekenland geëxporteerd, en voor ruim 458 miljoen geïmporteerd. Hoe bereiden ondernemers zich op een eventuele Grexit voor?

Eerst dit: Nederland is voor Griekenland als handelspartner veel belangrijker dan andersom. Het afgelopen jaar waren we het zestiende exportland en het zevende importland voor de Grieken. Andersom staat Griekenland niet onze top-10.

Het belang van Griekenland in de totale Nederlandse export stijgt wel. Al is het niveau nog een stuk lager dan in de jaren vóór de crisis: in 2014 was het 0,5 procent, in 2008 0,8 procent.

Maar hoe bereiden ondernemers zich op de verschillende scenario’s voor?

Wat als…

…Griekenland uit de euro stapt?

Verladers- en vervoerdersvereniging EVO waarschuwt haar leden na te gaan of hun contracten wel ‘Grexit-proof’ zijn. Woordvoerder Raymond Mens: “We raden ondernemers aan korte betalingstermijnen af te spreken en contractueel af te dwingen dat betalingen van Griekse klanten uitsluitend in euro’s of dollars plaatsvinden.”

Is er sprake van een bankgarantie die via een Griekse bank verloopt, dan zouden ondernemers die moeten omzetten, stelt EVO. Mens: “Die banken zitten namelijk ook met een liquiditeitsprobleem.” Tot voor kort was er van onrust onder hun leden weinig te merken, maar sinds gisteren komen de eerste bezorgde telefoontjes binnen, vertelt hij. “Ik denk dat veel ondernemers, net als wij, eigenlijk tot dit weekend dachten, ‘ze komen er wel uit’. Nu die kans daarop kleiner lijkt te worden, gaan mensen zich toch zorgen maken.”

…Griekse bedrijven je niet meer kunnen betalen?

Maatregelen heeft Henny Swinkels, directeur van kalfsvleesverwerker VanDrie Group (2.300 werknemers, 2 miljard euro omzet), tot nu toe nog niet hoeven nemen. De export naar Griekenland is goed voor zo’n zes procent van de omzet van het familiebedrijf uit Apeldoorn. “We hebben de laatste zes maanden wel kritisch gekeken naar de afspraken met onze Griekse klanten, maar daar zijn we nog altijd tevreden over.”

Dat een aantal klanten momenteel niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, beschouwt de directeur als “overmacht”. “Maar ik verwacht dat er komende week wel maatregelen zullen worden getroffen. Ik kan me niet voorstellen dat dat niet gebeurt, aangezien we voedingsmiddelen leveren waarvan mensen afhankelijk zijn.”

En wat nu als die toch uitblijven? Swinkels:

“Dan zullen we ongetwijfeld minder of niet meer leveren. Maar met een groot aantal van onze klanten hebben we een jarenlange relatie opgebouwd, de meesten zijn familiebedrijven. Het is nu ook een kwestie van een beetje vertrouwen.”

…Griekenland ook uit de Europese Unie stapt?

“Dan valt ook het vrije verkeer van personen en goederen weg”, zegt Mens. “Dan gaan er heel andere problemen spelen.” Zo krijgt de vervoerssector, waarvan de export naar Griekenland vorig jaar een waarde van 151 miljoen euro had, onder meer te maken met douanerechten.

Kunnen ondernemers zich daarop voorbereiden? Mens:

“We weten gewoon niet wat er gaat gebeuren. Nu richten we ons op een mogelijk vertrek uit de eurozone. Mocht het zover komen dat een vertrek uit de Unie echt ter sprake komt, dan kijken we weer verder. Maar voor nu willen we bedrijven ook niet onnodig schrik aanjagen.”