Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Architect repressie gedood bij aanslag

Openbaar aanklager Egypte

Eerste dode kopstuk van het regime van president Sisi

De Egyptisch openbaar aanklager Hisham Barakat kwam gisteren om het leven bij een bomaanslag. Onderweg naar zijn werk in het centrum van Kairo ontplofte een geparkeerde bomauto op het moment dat zijn konvooi langsreed. Negen mensen raakten bij de aanslag gewond.

Barakat was de architect van de onderdrukking en vervolging van duizenden leden van de Moslimbroederschap en haar leiders. Honderden van hen kregen levenslang of de doodstraf. De overheid roemde Barakat gisteren om zijn „toewijding en inzet”.

Mensenrechtenorganisaties hadden veel kritiek op Barakats werkwijze. Hij liet onder meer het voorarrest van verdachten eindeloos verlengen terwijl er flinterdun bewijs was. Interpol neemt Egyptische arrestatiebevelen niet meer over. Toen Al-Jazeera-presentator Ahmed Mansour vorige week desondanks op verzoek van Egypte werd aangehouden op het vliegveld in Berlijn, liet Duitsland hem na veel kritiek in binnen- en buitenland dan ook weer gaan.

Egyptische politieagenten, rechters en militairen zijn sinds de militaire coup van deze week twee jaar geleden vaak doelwit van aanslagen, maar nooit eerder op zo’n doortastende en professioneel ogende manier als de aanslag van gisteren.

Barakat is het eerste kopstuk van het regime dat is gedood na de coup. Hoewel president Sisi de Egyptenaren veiligheid en stabiliteit beloofde, is het geweld in het land alleen maar toegenomen. Twee maanden geleden stond de teller van het aantal aanslagen sinds zijn machtsgreep volgens denktank Carnegie Endowment for International Peace op zeker 700, tegenover 90 in een even lange periode voor de coup van Sisi.