Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

28 doden door autobom Jemen- Islamitische Staat eist aanslag op

In de Jemenitische hoofdstad Sana’a is afgelopen nacht een autobom ontploft vlakbij een militair ziekenhuis waarbij 28 doden zijn gevallen, zo meldt AFP. In dezelfde nacht vuurde de Jemenitische Houthi-rebellen een raket af op een raketbasis in Saoedi-Arabië.

Foto EPA/ Yahya Arhab

In de Jemenitische hoofdstad Sana’a is afgelopen nacht een autobom ontploft vlakbij een militair ziekenhuis waarbij 28 doden zijn gevallen, zo meldt AFP. In dezelfde nacht vuurde de Jemenitische Houthi-rebellen een raket af op een raketbasis in Saoedi-Arabië.

De Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist uit “wraak van moslims tegen de Houthi afvalligen”. Volgens de terreurorganisatie zijn de shi’itische Houthi’s geen echte moslims. Bij de explosie raakten ook twintig mensen gewond.

Oplaaiend sektarisch geweld in Jemen

De aanval was gericht op de woning van twee broers, leiders van de Houthi-rebellen Faycal en Hamid Jayache op het moment dat er rouwceremonie plaatsvond vanwege de dood van een familielid, aldus een bron binnen de Jemenitische veiligheidsdienst. Een getuige meldt aan persbureau Reuters dat er een explosief was geplaatst in een auto die al sinds maandagavond acht uur stond geparkeerd naast het huis van de Houthi-leiders.

Dat de IS nu ook actief is in Jemen lijkt er op te wijzen dat het sektarisch geweld toeneemt. In de oorlog in Jemen vechten de shi’itishe Houthi-rebellen tegen het leger en de inmiddels verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Zij hebben het grootste gedeelte van stevig in handen, waaronder hoofdstad Sana’a Terreurorganisaties als Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, die een deel van het zuid-Jemen in handen heeft, en IS maken gebruik van de chaos in het land om hun invloed te vergroten.

Raket afgevuurd op Saoedi-Arabië

Afgelopen nacht is ook een Scud-raket afgevuurd op Saoedi-Arabië. Volgens het Jemenitische persbureau Saba was een raketbasis het doelwit. Een woordvoerder van de rebellen in Jemen zei tegen het persbureau dat het een “reactie was op de misdadige en wrede Saudische agressie”.

Saoedi-Arabië leidt een internationale coalitie die al maandenlang bombardementen uitvoert op de Houthi-rebellen in Jemen. Volgens de Verenigde Naties heeft 80 procent van de vierentwintig miljoen inwoners van Jemen humanitaire hulp nodig.