Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

NRC Zomergids: de vijf beste films die deze zomer in de bioscoop draaien

Ook zo druk? In de vakantie heb je alle tijd. NRC gidst je deze week door de beste films, longreads, muziek, series en boeken. Vandaag: NRC-redacteur Coen van Zwol over dé vijf beste bioscoopfilms van de zomer. Voor de regenachtige dagen.

Ook zo druk? In de vakantie heb je alle tijd. Tijd om te lezen, te luisteren, in te halen of om juist vooruit te kijken. NRC gidst je deze week door de beste films, longreads, muziek, series en boeken. Vandaag: NRC-redacteur Coen van Zwol over de vijf beste bioscoopfilms van deze zomer. Voor de regenachtige dagen.

De zomer is het blockbusterseizoen. De kinderen zijn vrij, dus Hollywood dropt elke week een nieuwe spektakelfilm. Robots, geheim agenten en superhelden domineren de schermen. Ook dit jaar: zie Ant-Man, Mission: Impossible 5, The Fantastic Four, The Man from U.N.C.L.E. of Terminator Genysis.

Maar er zijn betere films. Goed, filmdistributeurs gebruikten de zomer ook om winkeldochters te dumpen. Films die ze op basis van script en namen ongezien kochten, maar die in het echt tegenvielen. Films die ze erbij moesten kopen om de film te krijgen die ze wél wilden vertonen. Er is kaf, maar ook steeds meer koren in het zomeraanbod. Denk aan Boyhood (trailer), de arthousehit van 2014: die ging in juli in roulatie.

16 juli: Inside Out

Wat een verrukkelijke traktatie weer van animatiestudio Pixar! Het kleurenpalet van snoepwinkel en kinderspeelkamer is behalve opwindend ook enorm ontroerend en herkenbaar. We gaan op excursie in de krochten van het brein van de 11-jarige Riley, die van streek is na een recente verhuizing naar San Francisco. In haar hoofd zitten vijf basisemoties aan de knoppen: vreugde, verdriet, angst, woede en walging. Vreugde is de baas. Nog wel.

Lees ook: Pixar verrast Cannes met puberbrein-animatie (€), over de opleving van animatiestudio Pixar.

29 juli: La loi du marché

Een prachtig uitgebeend portret van de pas ontslagen fabrieksarbeider Thierry - de in Cannes bekroonde Vincent Lindon (IMDb) - die door arbeidsbureau, bank en bedrijfsleven met de beste bedoelingen diep wordt vernederd, geïndoctrineerd en gecorrumpeerd. Want er is geen ontkomen aan met een spastische zoon en bijna afbetaalde hypotheek. Stemt tot nadenken: deze held zonder glorie is akelig echt.

29 juli: While We’re Young

Regisseur Noah Baumbach (die ook Frances Ha regisseerde) volgt met sardonische humor de infantiele regressie van een paar kinderloze veertigers, Naomi Watts en Ben Stiller, de laatste al snel met een mal hoedje op. Ze raken betoverd door de onmenselijk hippe en idealistische twintigers Amy en Jamie (gespeeld door hipstergod Adam Driver). Zij zijn te bijna mooi om waar te zijn. En inderdaad.

Lees ook: Hipsters van middelbare leeftijd (€), over Ben Stillers personage dat zich vol in de generatiekloof stort.

5 augustus: Elser

Als het staatshoofd en diens entourage niet dertien minuten eerder waren vertrokken, was de bomaanslag geslaagd. Wie was Georg Elser (wiki)? Een lone wolf zonder ideologie, maar met een overtuiging. Zijn ondervrager probeerde vijf jaar later datzelfde staatshoofd op te blazen. Van Oliver Hirschbiegel (regisseur van Der Untergang) een portret van de halfvergeten man die op 8 november 1939 bijna Hitler en de complete nazitop opblies in München. Wat onderscheidt de terrorist van de held?

13 augustus: Amy

Opkomst, maar vooral veel ondergang van Amy Winehouse in deze even nauwkeurige als treurige documentaire over een popster die eigenlijk een jazzdiva was - en een jazzdiva zet je niet op een podium voor 50.000 man. Kwalijke rollen voor vader, manager, junkie-ex, pers en we, the audience die zulke snedige grappen wisten te verzinnen over deze stervende zwaan.

Lees ook: Film toont paparazzi-hel van Amy (€), over haar familie, die liever had gehad dat de film niet werd gemaakt.

Meer weten? Kijk op nrc.nl voor de aflevering over longreads (morgen), boeken (woensdag), series (donderdag) en muziek (vrijdag). Heb je tips en/of suggesties? Laat een reactie achter in de comments.